spoortunnel, Schiphol, foto: Jos van Zetten

Extern bureau onderzoekt problemen in Schipholtunnel

ProRail en NS hebben een extern onderzoeksbureau ingeschakeld om onderzoek te doen naar de problemen in de Schipholtunnel. Vorige week werd het treinverkeer in de tunnel drie keer stilgelegd. De laatste maanden zijn er steeds vaker problemen bij het drukke spoorknooppunt.

Blokkerende remmen van treinen zorgden vorige week voor rookontwikkeling en een keer voor een klein brandje. Treinreizigers liepen in alle gevallen enkele uren vertraging op. Nadat vrijdag een klein brandje ontstond, heeft ProRail ’s nachts nog extra inspecties en maatregelen genomen. Zo ruimde schoonmaakpersoneel rondzwervend papier in de tunnel op.

Onderzoek

Het onderzoek richt zich op de huidige procedures, het treinmaterieel, logistieke processen en de tunnel zelf. Externe experts zoals de brandweer worden bij het onderzoek betrokken. Woordvoerder Michael Haighton van ProRail: “We hebben het onderzoeksbureau ingeschakeld om te kijken of er nog extra maatregelen moeten worden genomen om het aantal meldingen omlaag te krijgen. Misschien zijn er dingen die wij over het hoofd zien.”

“We hebben de NS gevraagd om op korte termijn maatregelen nemen om te voorkomen dat die remmen vastlopen. Verder gaan we kijken om de veiligheidsprocedures kunnen worden aangepast om te voorkomen dat dit nog een keer voorkomt.”

Loos alarm

Bij eerdere brandmeldingen werd er soms loos alarm geslagen. Dat kwam omdat machinisten soms opwervelend stof aanzagen voor rook. Naar verwachting zal het onderzoek enkele weken duren.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.