Station, Wijchen, ontwerp, Movares

Planstudie voor keerspoor station Wijchen goedgekeurd

Stadsregio Arnhem heeft ingestemd met de planstudie van ingenieursbureau Movares voor een keerspoor bij station Wijchen. Het keerspoor maakt het mogelijk om ieder kwartier een sprinter tussen Wijchen en Arnhem te laten rijden. Nu rijden de treinen nog ieder half uur. De stadsregio wil hiermee de groeiende stroom reizigers opvangen.

De stadsregioraad besluit op 20 december of er akkoord wordt gegaan met de projectkosten van elf miljoen euro. Het geld is bedoeld voor de aanleg van het keerspoor, een nieuw eilandperron en het verplaatsen en uitbreiden van de fietsenstallingen.

Reizigersgroei

Om de kwartiersdienst mogelijk te maken, moet de stoptrein tussen Zutphen en Wijchen in Wijchen kunnen keren. Station Wijchen telt nu circa 3800 in- en uitstappers per dag. Als de frequentie van de sprinters wordt verhoogd van 2 naar 4, dan kan dit aantal groeien tot 5800 in- en uitstappers per dag.

Omdat meer reizigers straks van het station gebruik gaan maken, zijn er 150 extra parkeerplaatsen en 600 extra fietsenstallingen gepland.

Parkeerkelder met fietsdek

Daarnaast onderzoekt de gemeente Wijchen en de stadsregio de mogelijkheid voor een parkeerkelder met fietsdek. In de parkeerkelder is ruimte voor 230 auto’s. Op het dak kunnen 1000 fietsenstallingen komen met overkapping.

De fietsenstallingen op het stationsplein kunnen daarna verdwijnen. Daardoor komt er op het plein ruimte vrij een kiss and ride gelegenheid, taxi’s en bussen.

Subsidie-aanvraag

De gemeente Wijchen en de stadsregio gaan bij het ministerie van Infrastructuur en Milieu een subsidie-aanvraag indienen voor de parkeerkelder. Dit is belangrijke voorwaarde voor de haalbaarheid.

ProRail gaat aan de slag met een definitief ontwerp en schrijft het bestek voor het keerspoor. Daarnaast worden de plannen voor het stationsgebouw en het stationsplein verder uitgewerkt.

Projectkosten

Als de stadsregioraad akkoord gaat met de projectkosten van elf miljoen euro, dan kunnen er naar verwachting vanaf 2014 vier treinen per uur tussen Wijchen en Arnhem gaan rijden.

Het ontwerp voor het keerspoor van Movares:

Keerspoor Wijchen, Movares

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.