Arriva, Spurt, trein

Vier nieuwe stations MerwedeLingelijn geopend

Het westelijke gedeelte van de MerwedeLingelijn, de spoorlijn tussen Dordrecht en Geldermalsen, is afgerond. Daarmee zijn nu ook de stations Dordrecht Stadspolders, Sliedrecht Baanhoek, Hardinxveld Blauwe Zoom en Boven-Hardinxveld officieel in gebruik genomen.

De MerwedeLingelijn is een project van de provincie Zuid-Holland, zeven gemeenten rond de lijn, personenvervoerder Arriva en spoorbeheerder ProRail.

Boemeltrein

De MerwedeLingelijn bestaat al sinds 1885. In die tijd reed er alleen een boemeltrein op het traject. Sinds december 2006 is de provincie Zuid-Holland verantwoordelijk voor de spoorlijn. De provincie heeft de exploitatie aanbesteed en gegund aan Arriva, in combinatie met het overige openbaar vervoer in de gehele regio.

De provincie stelde samen met de gemeenten en Arriva een reddingsplan voor het behoud van de spoorlijn vast. Sinds het najaar van 2011 is er een kwartiersdienst op de spoorlijn ingevoerd. Bij Dordrecht Stadspolders en bij Boven-Hardinxveld zijn in 2011 passeersporen aangelegd voor de treinen.

Stations

Op dit moment wordt er nog gewerkt aan de aanleg van de nieuwe stations Gorichem Noord en Leerdam West. Daarnaast worden de voorpleinen van bestaande stations opnieuw ingericht.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Uw abonnement helpt onze journalisten bij het zoeken naar de waarheid in de spoorsector.

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding ‘eerste maand gratis.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.