Hanzelijn, spoorlijn

Spoor Hanzelijn klaar voor gebruik

De laatste stukken spoor voor de Hanzelijn zijn afgelopen weekend aan elkaar gelast. Dat gebeurde bij het nieuwe vierde perron op station Zwolle. Het spoor is nu klaar voor de ingebruikname van de nieuwe spoorlijn. De dienstregeling van de Hanzelijn start op 9 december. Arriva rijdt vanaf die dag met extra treinen van Zwolle naar Emmen.

Station Zwolle krijgt vanaf 9 december ruim 150 treinen per dag extra te verwerken. Het aantal perrons en sporen werden daarvoor uitgebreid. Ongeveer twee kilometer spoortraject werd aan elkaar gelast en het beveiligingssysteem werd uitgebreid.

Snellere reismogelijkheden

Station Zwolle telt in 2020 naar verwachting 95.000 reizigers. Dat zijn er nu nog ruim 47.000. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noord-Oost Nederland en zorgt voor meer en snellere reismogelijkheden.

Naast de ruim dertig locaties waar het spoor aan elkaar moest worden gelast, werd over een afstand van twee kilometer ook de bovenleiding afgewerkt. Het spannendste werk voor ProRail en de aannemers gebeurde achter de schermen met het inbouwen van ruim 250 relais. Relais zijn schakelaars die nodig zijn voor aansturing van seinen en wissels.

Testen veiligheidssysteem

Daarvoor was dertien kilometer extra kabel nodig. Daarna is het veiligheidssysteem van het spooremplacement getest. Toen het systeem bleek te werken, konden maandagochtend de treinen weer gaan rijden.

Het werk aan de spoortunnel in Zwolle en de afbouw van het vierde perron gaat door. Vanaf dat perron rijden straks onder andere de treinen richting Deventer en Almelo. Daardoor ontstaan op de andere perrons ruimte voor de treinen van de Hanzelijn. De nieuwe spoortunnel opent in 2014.

Werkzaamheden

Het treinverkeer werd drie dagen stilgelegd voor de werkzaamheden. NS zette van vrijdagochtend tot en met zondagnacht bussen in.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.