Stationskap, centraal station, Arnhem

Twee spoorprojecten winnen Nationale Staalprijs

De spoorbrug over de Hanzelijn en de perronkappen met doorgang van station Arnhem zijn de winnende ontwerpen van de Nationale Staalprijs. Ingenieursbureau Movares maakte het winnende ontwerp voor de constructie in Arnhem. In totaal waren er 158 inzendingen in vijf categorieën.

De spoorbeheerder won met de Hanzeboog, de spoorbrug over de IJssel tussen Hatten en Zwolle, in de categorie Infrastructuur. De constructie van aanbruggen en hoofdoverspanning van de Hanzeboog loopt naadloos in elkaar over in één vloeiende beweging. De grote overspanningen en een beperkt aantal pijlers zorgen ervoor dat het stroomgebied minimaal is aangetast en dat er een goed zicht op het landschap is.

Hanzeboog

Bij de aanbesteding van de Hanzeboog speelde vormgeving een belangrijke rol. De combinatie Welling/Zublin kreeg het contract. Max Bogl voerde het staalwerk uit. Quist Wintermans architekten ontwierpen de Hanzeboog.

De Hanzeboog verbindt architectuur met spoortechniek en andschap. De Hanzeboog maakt de nieuwe spoorverbinding Hanzelijn mogelijk. Deze 50 kilometer lange nieuwe spoorlijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en ook de steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. De dienstregeling op de Hanzelijn start op 9 december 2012.

Perronkappen en doorgang

ProRail kwam met de perronkappen en de doorgang van station Arnhem op een gedeelde eerste plaats in de categorie Utiliteitsbouw. De constructies zijn onderdeel van het project Sporen in Arnhem dat van Arnhem opnieuw een knooppunt in het Nederlandse spoorwegnet maakte. De perronkappen en de doorgang zijn in 2011 in gebruik genomen.

Movares maakte het ontwerp en de combinatie BAM/Dura Vermeer voerde het project uit. Buiting Machinebouw & Staalconstructie voerde het staalwerk uit.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.