Railport Brabant, Sonja van der Graaf, ProRail, wethouder Roel Lauwerier, gemeente Tilburg

Tilburg straks ook bereikbaar voor lange goederentreinen

Sonja van der Graaf van ProRail Regio Zuid en wethouder Roel Lauwerier van de gemeente Tilburg hebben maandag een overeenkomst ondertekend voor de wederzijdse aan- en verkoop van grond voor de realisatie van de terminal Railport Brabant. Hiermee worden de activiteiten op spooremplacement ‘Tilburg Goederen’ in het centrum van Tilburg verplaatst naar bedrijventerrein Loven. Dit geeft meer ruimte in het centrum van Tilburg en maakt het ook mogelijk voor goederentreinen van vierhonderd meter om de stad te bereiken.

Tilburg heeft van ProRail 23.937 m2 grond gekocht. ProRail nam van de gemeente op Loven 28.374 m2 grond over. De maatregelen verbeteren de bereikbaarheid van Tilburg en verminderen onnodige spoorbewegingen.

Logistieke hart Brabant

Wethouder Laurier: “De Railport Brabant op het bedrijventerrein Loven is door deze ondertekening weer een stap dichterbij. De railport voorkomt ook dat de treinen moeten doorrijden naar Den Bosch om daar te keren en naar Tilburg terug te rijden. De ondertekening markeert bovendien een belangrijke stap in de ontwikkeling van Tilburg als het logistieke hart van Brabant, goed bereikbaar via weg, water én spoor.”

Railport Brabant is een belangrijke multimodale schakel die spoorvervoer tussen Brabant en vele Europese bestemmingen mogelijk maakt. De terminal sluit direct aan op de Brabantroute en ontsluit hiermee Centraal, Zuid- en Oost-Europa.

Spooraansluiting NedTrain

NedTrain krijgt op Loven straks een spooraansluiting. De spoorwegovergang Rauwbrakenweg vervalt binnenkort vanwege een extra spoor en er is inmiddels een fietsverbinding gemaakt tussen de Rauwbrakenweg en De Kraan. Verder komt er ten noorden van de Rauwbrakenweg een fietstunnel onder het spoor.

De gemeente en ProRail sloten in juli 2011 een overeenkomst voor de ontwikkeling van het bedrijventerrein ‘Multimodaal Loven’. Het terrein wordt een belangrijk knooppunt voor goederenvervoer over weg, water en spoor. Met de ondertekening zijn de grondtransacties vastgelegd.

Verhuizing

Naar verwachting is de verhuizing naar bedrijventerrein Loven in juni of juli 2013 afgerond.

U las zojuist één van uw gratis premium artikelen

Uw abonnement helpt onze journalisten bij het zoeken naar de waarheid in de spoorsector.

Onbeperkt lezen? Stap nu in en profiteer van de introductieaanbieding ‘eerste maand gratis.

start 1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.