Melanie Schultz van haegen, minister, Infrastructuur en Milieu

Miljoenennota: ministerie investeert 2,2 miljard euro in spoor

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu investeert in 2013 2,2 miljard euro in het spoor. Dit werd bekendgemaakt in de miljoenennota 2013, die dinsdag door het kabinet werd gepresenteerd. Hoewel er op allerlei terreinen moet worden bezuinigd, kiest het ministerie er toch voor flink te investeren in het spoor. Hieronder staan de belangrijkste punten voor de spoorsector op een rij.

In 2013 start het ministerie van Infrastructuur en Milieu met de Lange Termijn Spooragenda. In die agenda worden keuzes gemaakt over de planning van spoorprojecten en -programma’s en de samenhang daartussen. 

Ook gaat het ministerie kijken naar de ordening van de spoorsector en de aansturing van spoorbeheerder ProRail en spoorwegbedrijf NS.

Programma Hoogfrequent Spoor

Om de betrouwbaarheid en kwaliteit van het spoorvervoer op lange termijn te vergroten is 4,4 miljard euro beschikbaar voor het Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS). 

Daardoor kunnen reizigers vanaf 2020 iedere 10 minuten een trein pakken tussen de grote steden in de Randstad, Brabant en Gelderland.

Schultz van Haegen wil nog dit jaar het programma van eisen en het beleidsvoornemen voor het vervoer over het hoofdrailnet (HRN) bespreken met de Tweede Kamer. 

Dan kan per 1 januari 2015 een nieuwe concessie ingaan. De uitkomsten van het gesprek met de Kamer over het programma van eisen moeten input geven voor die vervoerconcessie.

Veiligheid

De veiligheid op het spoor staat ook in 2013 centraal. Er wordt doorgegaan met de proef met het Europese beveiligingssysteem ERTMS tussen Amsterdam en Utrecht. Daarnaast wordt de verdere invoering van dit systeem in Nederland uitgewerkt. 

Ook wordt er geïnvesteerd om samen met de spoorsector het aantal rood-sein-passages op het spoor verder terug te dringen.

Miljoenennota 2013, spoor
 

Marieke van Gompel

Lees ook: Verdeling spoorgelden uit Miljoenennota

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.