Nieuwe light trains tussen Gouda en Alphen aan de Rijn

Op de lijn Gouda-Alphen aan de Rijn gaan vanaf 2016 light trains rijden. Dat zijn lichte voertuigen die snel kunnen optrekken en remmen, waardoor ze een hoge gemiddelde snelheid halen. Het is een aanvulling op het huidige materieel dat al op de lijn rijdt. De nieuwe light trains zijn onderdeel van investeringen voor hoogwaardig openbaar vervoer in het noorden van de provincie Zuid-Holland, ook wel HOV-NET Zuid-Holland Noord genoemd. Het ministerie stemde in met de investeringen, nadat uit onderzoek bleek dat de maatschappelijke baten voldoende opwegen tegen de kosten.

Gerard Hofstede van de provincie Zuid-Holland: “Er worden ongeveer acht treinen aangekocht. De prijs is nog niet bekend omdat de aanbesteding nog moet starten. Het gaat om light trains met een lage, comfortabele instap.”

De light trains gaan op werkdagen in de spits vier keer per uur rijden op de lijn Gouda-Alphen. Buiten de spits rijden zee twee keer per uur. Onderzoek wees uit dat er voldoende vraag was van reizigers om in de spits vier keer per uur te rijden. Dat was in een eerdere fase nog onzeker. Nieuw op het traject zijn de stations Waddinxveen Zuid en Boskoop Snijdelwijk.

HOV-Net Zuid-Holland Noord

Ook onderdeel van de plannen voor het HOV-NET Zuid-Holland Noord is de frequentieverhoging op de lijn Leiden-Utrecht. Daar komt vanaf 2020 naast de intercity elk half uur een sprinter rijden. De frequentie gaat daarmee van twee naar vier treinen per uur. De sprinter stopt ook op de nieuwe stations Hazerswoude-Koudekerk en Zoeterwoude Meerbrug. Verder gaan er op zes trajecten in het noorden van de provincie HOV-bussen rijden die voor een verbeterde bereikbaarheid zorgen.

De komende maanden gaat de provincie met de betrokken gemeenten afspraken maken over de ruimtelijke ontwikkelingen in de buurt van de HOV-knooppunten. De gemeenten en regio dragen ruim 80 miljoen euro bij aan de realisering van het HOV-NET Zuid-Holland Noord en het ministerie van Infrastructuur en Milieu 195 miljoen euro. De provincie Zuid-Holland draagt de overige kosten. De totale kosten zijn ongeveer 445 miljoen euro.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Nieuwe light trains tussen Gouda en Alphen aan de Rijn”

Dennis van Wijk|10.09.12|13:10

Wat een origineel plan, light rail op Gouda – Alpen a/d Rijn. Misschien kunnen de light rail voertuigen van het vorige (geflopte) project gewoon weer worden ingezet, scheelt weer een dure aanbestedingsprocedure.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.