Boek Wissels in Beeld, Erwin de Graaf, ARCADIS

Boek ‘Wissels in Beeld’ brengt spoorwissels in kaart

Voor iedereen die alles over spoorwissels wil weten is het boek ‘Wissels in beeld’ verschenen. Het boek is geschreven door Erwin de Graaf die als specialist op het gebied van rail werkt bij Arcadis.

De Graaf stak al zijn kennis in het naslagwerk over spoorwissels. Ook kruisingen en compensatiesystemen worden in het boek beschreven. Hij schreef Wissels in beeld omdat er veel overeenkomsten in eigenschappen en productie van wissels zijn.

Verschijningsvormen van wissels

Volgens Van Dale is een wissel ‘een met hefboom beweegbare inrichting die het mogelijk maakt dat treinen van spoor wisselen’. Wissels in Beeld laat geïnteresseerden zien welke verschijningsvormen een wissel heeft, wat de belangrijkst eigenschappen zijn en welke onderdelen erin zitten.

Het naslagwerk behandelt in de inleidende hoofdstukken de basisprincipes van een wissel. Vervolgens gaat de schrijver in op de mogelijkheden om een op een gelijk niveau sporen te laten samenkomen, splitsen en kruisen. Daarbij komen voegloos spoor, generieke bovenbouwmaterialen en de maatvoering van het wiel en het spoor aan bod.

Minder gangbare constructies

Wissels in beeld gaat in op de constructies die gangbaar zijn en in het Nederlandse spoorwegnet worden toegepast. Het hoofdstuk specials gaat echter in op een aantal specifieke constructies die minder gangbaar zijn of in het buitenland worden toegepast.

Erwin de Graaf houdt zich bij Arcadis bezig met bovenbouwconstructies. Dat zijn alle constructies die in het spoor liggen zoals spoorstaven, dwarsliggers, ballastbed, wissels en overwegen. De Graaf studeerde Civiele Techniek aan de Hogeschool van Amsterdam met als specialisatie constructies.

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.