Spoorvernieuwing Groningen-Leeuwarden

Grote spoorvernieuwing tussen Groningen en Leeuwarden

Strukton en ProRail zijn op dit moment druk bezig met een grote spooroperatie tussen Groningen en Leeuwarden. Daarbij wordt 14,5 kilometer spoor vernieuwd en worden acht overwegen aangepakt. De werkzaamheden duren tot en met 2 september.

De spoorvernieuwing maakt het spoor en de overwegen minder kwetsbaar voor verstoringen. 

De werkzaamheden zijn gestart op 18 augustus.

Vernieuwingstrein

In de eerste week is vanuit Groningen met klein materieel 5,5 kilometer spoor vernieuwd over diverse deeltrajecten tussen Groningen en Buitenpost. Daarna is een zogenaamde vernieuwingstrein ingezet voor het vernieuwen van in totaal 9 kilometer spoor. Deze trein bouwt de dwarsliggers en sporen volautomatisch in.

Voor de vernieuwingsactie wordt 35.000 ton oude ballast (grind waar de dwarsliggers en sporen in liggen) afgevoerd en is 35.000 ton nieuwe ballast nodig. Dit gebeurt met schepen die vanuit Amsterdam nieuwe ballast aanvoeren. Daarna gaat het materiaal per vrachtwagen en werktrein naar het spoorwerk. De oude ballast gaat op dezelfde manier voor verwerking naar Maarssen.

Honderden overnachtingen voor baanwerkers

Bussen vervangen het treinverkeer zestien dagen tijdens deze werkzaamheden. Tientallen baanwerkers verblijven voor de werkzaamheden in hotels in de buurt van de spoorlijn.

De vernieuwingstrein van Strukton:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.