Werkbezoek studenten NedTrain

Universiteit Twente biedt opnieuw vak Railtransport aan

De Universiteit Twente biedt in februari 2013 voor de tweede keer het vak Railtransport aan. Het gaat om een keuzevak van de Engelstalige masteropleiding Civil Engineering and Management. Daarvoor is samengewerkt met de afdeling Mobiliteit van ingenieursbureau Arcadis.

Het vak Railtransport belicht alle aspecten van spoorvervoersystemen. Dit loopt uiteen van vervoersvraag tot rollend materieel en van tram tot hogesnelheidslijnen. Het accent ligt daarbij op de infrastructuur. Het vak wordt in het Engels gegeven.

Arcadis levert inhoudelijke kennis

Arcadis leverde de inhoudelijke kennis voor het vak. Het ingenieursbureau paste daarvoor de intern ontwikkelde training Railverkeerskunde aan. Daarnaast zorgde het bedrijf voor de vakdocenten.

Senior adviseur Railverkeerskunde André van Es van Arcadis gaat het vak net als vorig jaar ook in het nieuwe studiejaar geven. De eerste groep studenten rondde het vak in juni met succes af. Deze studenten, een Noorse en zestien Nederlandse studenten, volgden colleges en voerden opdrachten uit.

Onderzoek spoorlijn Zwolle-Kampen

Ze deden onderzoek naar alternatief gebruik van de huidige spoorlijn tussen Zwolle en Kampen. Van Es: “De provincie Overijssel stelde onderzoeksmateriaal beschikbaar aan de studenten. Uiteindelijk is de projectmanager de presentaties van de studenten komen bijwonen.”

Ook kregen de studenten de opdracht om een nieuwe (fictieve) railcontainerterminal in de omgeving van Enschede te ontwerpen.

Met je neus boven een wisselmotor

Om de materie tastbaar te maken is er een bezoek gebracht aan Railinfra Opleidingen in Amersfoort. Bij Railinfra Opleidingen zijn alle aspecten van de railinfrastructuur aanwezig. De werksituatie voor monteurs is zo concreet mogelijk nagebootst. “Daar sta je letterlijk met je neus boven een wisselmotor”, legt van Es uit. De studenten gingen ook langs het onderhoudsbedrijf voor hogesnelheidstreinen van NedTrain in Amsterdam.

Arcadis biedt studenten ook de mogelijkheid om bij het bedrijf af te studeren. Van Es: “Daarnaast hebben we regelmatig vacatures voor afgestudeerden.”

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.