koperdiefstal

Pakkans koperdieven slechts zes procent

Koperdiefstal op het spoor blijkt nog steeds moeilijk te bestrijden. Uit cijfers van ProRail en de Spoorwegpolitie blijkt dat er in de eerste helft van 2012 bij een kleine zes procent van de koperdiefstallen een aanhouding plaatsvond.

In de eerste helft van 2012 waren er 221 gevallen van koperdiefstal. In die periode zijn er slechts 13 aanhoudingen verricht. In 2011 waren er 516 gevallen van koperdiefstal waarbij er 23 aanhoudingen plaatsvonden. In 2010 waren er 357 gevallen van koperdiefstal te melden. De woordvoerder van de Spoorwegpolitie had geen cijfers paraat over het aantal aanhoudingen van 2010.

Dieven steeds brutaler

Koperdiefstal zorgde alleen in 2011 al voor 17.000 minuten treinvertraging. Dieven worden volgens ProRail steeds brutaler.

De ChristenUnie heeft de minister ter verantwoording geroepen over de lage pakkans van koperdiefstal op het spoor. De pakkans moet volgens Kamerlid Esmé Wiegman omhoog zodat koperdiefstal op het spoor niet meer aantrekkelijk is.

Melden koperdiefstal moet eenvoudiger

De ChristenUnie stelt dat koperdiefstal vaak niet goed geregistreerd wordt bij de politie. Dit zou gevolgen hebben voor de pakkans. Wiegman: “Ik wil weten hoe vaak de registratie fout gaat en wat de minister daaraan gaat doen. Het melden van koperdiefstal moet eenvoudiger worden zodat fouten worden voorkomen en de pakkans wordt vergroot.”

ProRail heeft de afgelopen jaren al diverse maatregelen gedaan om koperdiefstal tegen te gaan. Zo meldde de spoorbeheerder in juli dit jaar particuliere beveiligingsbedrijven in te zetten om koperdiefstal te voorkomen. “De beveiligingsbedrijven zijn een aanvulling op de buitengewoon opsporingsambtenaren van ProRail”, vertelt woordvoerder Michiel Haighton.

Koperdieven ontmoedigen

Verder wordt het spoor afgeschermd met hekken en zijn er extra camera’s en verlichting aangebracht om koperdiefstal te ontmoedigen. ProRail heeft omwonenden in een brief gevraagd om te melden als mensen zich verdacht langs het spoor ophouden.

Dit jaar is er een proef met struikelmatten op veel gebruikte plekken: matten met uitstekende kunststof punten die moeilijk beloopbaar zijn.

Marieke van Gompel

Lees ook:
Beveiligers pakken overlast bij spoor aan
ProRail neemt maatregelen tegen spoorlopers

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.