bouwlocatie fly-over Sporen in Den Bosch

Den Bosch maakt zich op voor inhijsen liggers spoorfly-over

ProRail en aannemer Heijmans bereiden zich voor op het plaatsen van zes betonnen liggers van de fly-over bij station Den Bosch waarover straks de treinen vanuit Nijmegen richting Den Bosch gaan rijden. Dat gebeurt in het weekend van 18 en 19 augustus. 

In de nacht van 16 op 17 augustus wordt al een steunpunt van 300 ton over de sporen van en naar Utrecht gezet. Hierop komen de betonnen liggers te rusten. De liggers zijn tussen de 32 en 48 meter lang.

Drie kranen

Om ze op de juiste plek te hijsen wordt gebruik gemaakt van drie kranen: een 750-tons rupskraan, een 700-tons mobiele kraan en een 100-tons mobiele kraan. De hele operatie en de voorbereidingen zijn nu al live te volgen via twee webcams aan beide kanten van het spoor.

Te zien is bijvoorbeeld de opbouw van de grootste kraan van 750 ton. Met zestig vrachtwagens wordt de kraan in delen naar de bouwlocatie vervoerd. Het duurt ongeveer een week om de kraan ter plekke volledig op te bouwen.

Sporen in Den Bosch

De bouw van de fly-over maakt deel uit van het project Sporen in Den Bosch. Dat heeft als doel om vanaf 2014 meer treinverkeer mogelijk te maken op het station en de sporen rond Den Bosch. ProRail breidt de sporen naar de noordkant van Den Bosch uit naar vier sporen. De nieuwe fly-over zorgt ervoor dat treinen vanuit Nijmegen het treinverkeer van en naar Utrecht ongelijkvloers kunnen kruisen. Treinen vanuit ‘s-Hertogenbosch richting Nijmegen en richting Utrecht rijden dan ieder over hun eigen sporen. Ze kruisen elkaar ongelijkvloers. Als het project in 2014 klaar is, is het tracé geschikt voor zes intercity’s per uur tussen Eindhoven en Amsterdam.

Tijdens de hijswerkzaamheden voor de fly-over in het weekend van 18 en 19 augustus geldt een aangepaste dienstregeling.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.