Spooronderhoud Amsterdam

ProRail geeft veilige aannemers voorrangProRail gaat veilige aannemers voortrekken bij het gunnen van werk. De spoorbeheerder gaat dat vanaf januari 2013 met het nieuwe meetinstrument ‘de veiligheidsladder’ doen. Het voordeel in gunning ontstaat wanneer aannemers meer doen aan veiligheid dan volgens de wet is voorgeschreven.

Dieter van Delft, projectmanager bij ProRail: “Bedrijven die echt werk maken van bewust veilig werken kunnen zich onderscheiden van de concurrent. Hoewel het Nederlandse spoor tot de top behoort voor wat betreft veiligheid, moet en kan het altijd nog beter.” De spoorbeheerder geeft voorrang en kortingen aan ‘veilige aannemers’ om veilig werken te stimuleren.

Vijf tredes

De veiligheidsladder heeft vijf tredes, die oplopen van 1 naar 5. Bedrijven kunnen zelf bepalen hoe hoog zij de lat leggen. 

Alle spoorbouwers moeten straks in ieder geval op de onderste trede van de ladder uitkomen. Als dat niet lukt, dan zal de aannemer de juiste certificaten moeten gaan behalen.

De veiligheidsprestatieladder is in zijn opzet vergelijkbaar met de door ProRail ontwikkelde Co2-Prestatieladder. Dit instrument is inmiddels breed geaccepteerd in de bouwsector.

Gunningsvoordeel

De trede die een bedrijf heeft bereikt zorgt voor een ‘gunningsvoordeel’. Bij aanbesteden kan het voordeel oplopen tot een (fictieve) korting van tien procent op de inschrijvingsprijs. Daardoor maakt een spoorbouwer met een veiligere werkwijze meer kans op een project. Een certificerende instelling stelt de bereikte trede van de bouwbedrijven vast en reikt het Veilig Bewust Certificaat uit.

Naar verwachting gaat de veiligheidsladder breed worden toegepast, met name in de bouwwereld. Ook is het denkbaar dat de veiligheidsladder in de toekomst wordt gebruikt als minimumeis. Dat zou dan betekenen dat alleen aannemers die een bepaalde trede hebben bereikt kan deelnemen aan de aanbestedingen en erkenningsregeling van ProRail.

De veiligheidsladder wordt in januari 2013 in gebruik genomen.

Marieke van Gompel

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.