Wethouder Peter Drenth

Onderzoek spoorverbinding Winterswijk en Duitse steden

Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de aanleg van nieuwe spoorverbindingen tussen Winterswijk en de Duitse steden Bocholt en Borken. Daarmee komt herstel van de verbinding tussen Arnhem en Münster dichterbij. 

Wethouder Peter Drenth van de gemeente Doetinchem: “In het onderzoek gaan we kijken naar de financiële houdbaarheid en naar de verwachting of veel mensen gebruik gaan maken van de spoorlijn.”In Duitsland liggen nog oude tracés waardoor de spoorlijn op een makkelijkere manier opnieuw aangelegd kan worden. Drenth: “In Nederland moet er een klein schakeltje opnieuw aangelegd worden, van Winterswijk tot grofweg de Duitse grens. Dat is een stuk van tussen de vijf en de acht kilometer.

Nederlands-Duitse ontmoeting

In Duitsland ligt de spoorlijn er nog, maar moet er worden bekeken of het kwalitatief nog goed genoeg is om daar treinen regelmatig over te gaan rijden.”

 In de Tricotfabriek in Winterswijk was er woensdag een Nederlands-Duitse ontmoeting van alle burgemeesters uit de Achterhoek en het Duitse district Kreis-Borken. Daarbij werd de infrastructuur van het spoor aan beide zijden van de grens besproken.

Drenth: “De lijn tussen Enschede en Ahaus-Gronau ligt er al. Die lijn is een succes. “De spoorlijn tussen Winterswijk en Bocholt en Borken is bedoeld voor personenvervoer en gaat met name om woon-werkverkeer en recreatief verkeer. Door allerlei regelgeving zijn er verschillende redenen waarom Nederlanders naar de Duitse kant trekken en andersom.”

Volgens de wethouder wordt het haalbaarheidsonderzoek in regionaal verband gedaan. “Ik verwacht dat de resultaten van het onderzoek eind dit jaar of begin volgend jaar bekend zullen zijn. 

We nemen het economische effect mee in het onderzoek. Als mensen makkelijker van A naar B komen, gaan ze meer gebruikmaken van het OV. Dat is beter voor de belasting van het wegennet.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Onderzoek spoorverbinding Winterswijk en Duitse steden | SpoorPro.nl
Wethouder Peter Drenth

Onderzoek spoorverbinding Winterswijk en Duitse steden

Er komt een haalbaarheidsonderzoek naar de aanleg van nieuwe spoorverbindingen tussen Winterswijk en de Duitse steden Bocholt en Borken. Daarmee komt herstel van de verbinding tussen Arnhem en Münster dichterbij. 

Wethouder Peter Drenth van de gemeente Doetinchem: “In het onderzoek gaan we kijken naar de financiële houdbaarheid en naar de verwachting of veel mensen gebruik gaan maken van de spoorlijn.”In Duitsland liggen nog oude tracés waardoor de spoorlijn op een makkelijkere manier opnieuw aangelegd kan worden. Drenth: “In Nederland moet er een klein schakeltje opnieuw aangelegd worden, van Winterswijk tot grofweg de Duitse grens. Dat is een stuk van tussen de vijf en de acht kilometer.

Nederlands-Duitse ontmoeting

In Duitsland ligt de spoorlijn er nog, maar moet er worden bekeken of het kwalitatief nog goed genoeg is om daar treinen regelmatig over te gaan rijden.”

 In de Tricotfabriek in Winterswijk was er woensdag een Nederlands-Duitse ontmoeting van alle burgemeesters uit de Achterhoek en het Duitse district Kreis-Borken. Daarbij werd de infrastructuur van het spoor aan beide zijden van de grens besproken.

Drenth: “De lijn tussen Enschede en Ahaus-Gronau ligt er al. Die lijn is een succes. “De spoorlijn tussen Winterswijk en Bocholt en Borken is bedoeld voor personenvervoer en gaat met name om woon-werkverkeer en recreatief verkeer. Door allerlei regelgeving zijn er verschillende redenen waarom Nederlanders naar de Duitse kant trekken en andersom.”

Volgens de wethouder wordt het haalbaarheidsonderzoek in regionaal verband gedaan. “Ik verwacht dat de resultaten van het onderzoek eind dit jaar of begin volgend jaar bekend zullen zijn. 

We nemen het economische effect mee in het onderzoek. Als mensen makkelijker van A naar B komen, gaan ze meer gebruikmaken van het OV. Dat is beter voor de belasting van het wegennet.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.