Rails

Definitief geen spoorbak in Goes

In het Zeeuwse Goes komt definitief geen spoorbak. De gemeenteraad ging donderdagavond in een extra vergadering mee met het collegevoorstel om af te zien van de investering van 31 miljoen euro in de bak die geluids- en trillingshinder zou moeten verminderen. Omwoners zijn teleurgesteld over het besluit.Wethouder Loes Meeuwisse: “ Voorwaarde voor de bouw van de spoorbak was dat de trillingshinder met vijftig procent zou afnemen. Uit onderzoek door twee onafhankelijke bureau’s is gebleken dat dit resultaat niet kan worden behaald. We hebben daarom besloten deze risico-investering niet te doen.

“

ProRail gaat nu maatregelen nemen om op een andere manier de overlast te beperken. Meeuwisse: “ProRail heeft over de gehele Zeeuwse lijn al maatregelen voor geluidsreductie genomen. Dat is nog niet in Goes gedaan. Nu bekend is dat de spoorbak niet wordt aangelegd, gaat ProRail deze maatregelen ook in Goes uitvoeren.” ProRail gaat de werkzaamheden voor geluidsreductie in 2013 uitvoeren.”

Subsidie

De gemeente krijgt van het rijk een subsidie van veertig miljoen euro voor het spoor. Dit geld wordt naast het verminderen van de geluidsoverlast ook geïnvesteerd in de aanleg van een spoortunnel bij de overgang aan de Van Hertumweg. Meeuwisse: “De aanleg van deze tunnel moet voor een betere doorstroom van het verkeer zorgen en de veiligheid verbeteren.” De aanleg van de tunnel is naar verwachting in 2017 klaar.

De gemeente steekt zelf geld in het verwijderen van een kruiswissel. Meeuwisse: “Deze kruiswissel zorgt voor veel geluids- en trillinghinder. De wissel heeft geen functie meer en kan daarom worden verwijderd.” Het verwijderen van de wissel zal gelijktijdig plaatsvinden met de werkzaamheden voor geluidsreductie van ProRail.

Omwonenden van de spoorlijn in Goes zijn teleurgesteld dat de spoorbak er niet gaat komen. Meeuwisse: “We blijven in gesprek met de omwonenden om een beeld te krijgen van de mate van overlast om waar nodig maatregelen te nemen.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.