ProRail vreest voor kwaliteit spooronderhoud

ProRail constateert dat de prijzen van de onderhoudscontracten van het spoor onder druk staan en vreest dat daardoor de kwaliteit in gevaar komt. De spoorbeheerder gaat daarom prestatiegerichte onderhoudscontracten (pgo’s) anders aanbesteden. Dat meldt Cobouw.

Het aantal pgo’s dat ProRail te verdelen heeft, is erg gewild. Aannemers zijn bereid om daarvoor onder de prijs te duiken. ProRail vreest dat daardoor de kwaliteit in het geding is. Bij het laatste prestatiegerichte onderhoudscontract dat op de markt kwam, trok ProRail aan de noodrem. Strukton Rail was de belangrijkste kanshebber, maar ProRail weigerde te gunnen omdat het risico te groot zou zijn.

Belonen voor goede prestaties

Verschillende spooraannemers, vervoerder Veolia, de SP, maar ook FNV Bondgenoten maken zich al langer zorgen over de kwaliteit van onderhoudscontracten.

ProRail gaat de komende vier weken met aannemers naar een oplossing zoeken om de balans tussen reële kosten en prestaties te herstellen. Volgens ProRail gaat de kwaliteit daarbij voor de prijs. De spoorvervoerder denkt na over het belonen van goede prestaties. Een aannemer die goede kwaliteit aflevert, zou bijvoorbeeld punten kunnen scoren. Daarmee zou hij eerder in aanmerking kunnen komen als het onderhoudsgebied opnieuw wordt aanbesteed.

Verder wil ProRail extra kwaliteitswaarborgen inbouwen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.