rail Saudi-Arabië

Kansen voor Nederland bij aanleg spoor Saudi-Arabië

De Holland Gulf Chamber of Commerce organiseert van 11 tot en met 13 juni een handelsmissie naar Saudi-Arabië die in het teken staat van infrastructuur, mobiliteit en verkeerstechniek. Het land gaat de komende jaren fors investeren, met name in nieuwe spoorlijnen.

De kamer van koophandel mikt op Nederlandse ingenieursbureaus, adviesbureaus op het gebied van infrastructuur en toeleveranciers van verkeerstechnologie. De bedoeling van de handelsmissie is om deelnemende bedrijven uit Nederland te wijzen op de marktkansen in Saudi-Arabië. Het Arabische land zet in op het realiseren van hoogwaardige infrastructuur met oog op de bevolkingstoename en de snel groeiende industrie.

300 miljard euro voor infrastructuur

Er is 300 miljard euro uitgetrokken voor het ontwerp en de aanleg van spoorwegen, snelwegen, havens, vliegvelden en aansluitende infrastructuur. Thomas Thasing van Holland Gulf Chamber of Commerce schat in dat ongeveer twee derde van dat bedrag naar spoorlijnen gaat.

Met de uitbreiding van de infrastructuur wil Saudi-Arabië vooral de grote steden beter met elkaar en met de overige Golfstaten verbinden. Ook gaat aandacht uit naar het verbeteren van de verkeersveiligheid en het ontlasten van het autoverkeer door te investeren in een goed openbaarvervoernet.

Hogesnelheidslijn

Tot voor kort waren spoorwegen afwezig in het land, daarom moet er nu een inhaalslag gemaakt worden om die infrastructuur alsnog van de grond te krijgen voor zowel personenvervoer als goederenvervoer. Er wordt er een hogesnelheidslijn met een lengte van 450 kilometer aangelegd tussen de steden Mekka, Jeddah en Medina, onder meer om de stroom pelgrims in goede banen te kunnen lijnen.

Verder komt er een Noord-Zuid lijn en een verbinding tussen de Rode Zee en de Perzische Golf. Saudi-Arabië wil haast maken. Rond 2020 zou het werk klaar moeten zijn. “Het land is daarom enorm geïnteresseerd in fast building methods”, aldus Thasing.

Tijdens de handelsmissie staan gesprekken op het programma met ministeries en andere overheden, bouwbedrijven en ontwikkelingsmaatschappijen. Ter voorbereiding op de reis houdt de Holland Gulf Chamber een workshop op 11 mei.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.