spoorlijn, kaart, Uelen, Nome, VS, Rusland

Russische spoordirecteur ijvert voor treintunnel VS – Rusland

Het klinkt futuristisch: een directe treinverbinding tussen de Verenigde Staten en Rusland. Volgens Vladimir Jakoenin, directeur van de Russische Spoorwegen, moet dat over twintig jaar realiteit zijn. 

Jakoenin ziet de oplossing in een tunnel van 103 kilometer onder de Beringstraat, die de stad Uelen in Siberië verbindt met Nome in de staat Alaska. De plannen voor zo’n tunnel zijn al heel oud, maar de roerige politieke ontwikkelingen in Rusland gooiden roet in het eten.

Kosten tunnel

Jakoenin wil dat de politiek voor 2017 een besluit neemt over het plan, zo schrijft de Volkskrant. De kosten van de tunnel worden geschat op zo’n honderd miljard dollar. Daar zou ook China aan bij kunnen dragen.

De Russische spoordirecteur vindt de spoortunnel onder de Beringstraat een realistische mogelijkheid, in ieder geval een stuk realistischer dan het alternatief: een treintunnel onder de Atlantische Oceaan, meldt de Volkskrant.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.