hanzelijn, archeologie, vondst, spoorweg, spoorbouw

Archeologen beschrijven historische geheimen Hanzelijn

Bij de aanleg van de Hanzelijn hebben archeologen van ProRail twee prehistorische graven gevonden, waarvan een pollen bevatte die op hennep lijken. ProRail maakte dinsdag de vondsten bekend bij de presentatie van een boek over het archeologisch onderzoek rond de aanleg van de Hanzelijn.

De graven zijn vijf jaar geleden al aangetroffen in de buurt van Hattemerbroek bij de bouw van het spoortraject. Sindsdien is onderzoek gedaan naar de inhoud van de graven, wat uitmondde in een lijvige studie van ruim 650 pagina’s.

Spoorwerk

De Hanzelijn komt bij Hattemerbroek samen met de spoorlijn Zwolle-Amersfoort. In de omgeving is sindsdien veel spoorwerk gedaan, zoals de bouw van een viaduct over de A28, een fly-over een dive-under. Over deze regio was archeologisch nog weinig bekend.

Het onderzoek van ProRail geeft een beeld van de landschappelijke ontwikkeling in het gebied tussen 88000 voor Christus tot op heden. Het vermoeden bestaat dat in de omgeving van Dronten en Hattemerbroek pek of teer vervaardigd werd om als lijm gebruikt te worden.

Hennep

De beide aangetroffen graven zijn meer dan 4200 jaar oud. In het jongste graf uit de periode 2459 – 2203 voor Christus zijn naast barnstenen knopen, kralen en hangers, bekers en een mes ook pollen gevonden die sterk lijken op hennep. Dat zouden de eerste henneppollen in Nederland geweest zijn, daarom houden de archeologen een slag om de arm.

Behalve de vermoedelijke henneppollen bevatte het graf ook resten van de bloemen van de moerasspirea. Beide planten, de hennep en de moerrasspirea hebben een geneeskrachtige werking.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.