Bouw HSL-station Breda nog deze maand van start

De bouw van het nieuwe HSL-station in Breda begint nog deze maand. Het project zal worden uitgevoerd door Hurks en Ballast Nedam. De gemeente Breda, ProRail en NS Stations hebben dat definitief besloten.

Het was al bekend dat de opdrachtgevers de twee bouwbedrijven op het oog had voor de bouw van het station. Zij werden geselecteerd na een Europese aanbestedingsprocedure. Het contract tussen de betrokken partijen wordt op 9 maart ondertekend.

HSL Schiphol – Antwerpen

Project Breda Centraal kost ruim 130 miljoen euro en gaat onderdeel uitmaken van de HSL Schiphol – Antwerpen. Het ministerie van Infrastructuur & Milieu en de provincie Noord-Brabant zijn medefinanciers van het project. Naar verwachting duurt de bouw van het complex, dat komt op de plek van het huidige centraal station, tot medio 2015.

De huidige zes sporen en drie perrons blijven gehandhaafd. Daarop kunnen zestien treinen per uur stoppen. Nieuw is dat van die zestien treinen er vier hogesnelheidsshuttles zijn. Het is de bedoeling dat Breda Centraal een belangrijke opstapplaats wordt voor treinen naar Schiphol, België en Frankrijk.

Stationscomplex

Het HSL-station is ontworpen door architectenbureau Koen van Velsen. Het huidige stationscomplex dateert van 1972 en is van de hand van Koen van der Gaast.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.