ProRail, bouw viaduct, A27, Lunetten

ProRail plaatst megaviaduct over A27 bij Utrecht Lunetten

VIDEO – ProRail plaatst komend weekeinde (2 tot 4 maart) een nieuw viaduct over de A27 bij Utrecht Lunetten. Met zijn afmetingen van 140 meter bij 6,2 meter is het de grootste lichtgewicht spoorbrug ter wereld in de zwaarste verkeersklasse (60 tons verkeer).

Het nieuwe viaduct maakt een verdubbeling van het spoor tussen Houten en Utrecht mogelijk. Op dat traject wordt het aantal sporen in de richting Arnhem en de richting Den Bosch met twee uitgebreid naar vier.

Vrije kruisingen

Ter hoogte van Lunetten komen vrije kruisingen zodat treinverkeer uit de richtingen Den Bosch en Arnhem zonder wissels te passeren kan doorrijden. Het tracé maakt deel uit van het Randstadspoor dat momenteel wordt aangelegd.

Bouw

De bouw van het viaduct heeft de afgelopen maanden plaatsgevonden. Komend weekeinde wordt het op zijn plaats gezet. Daarvoor wordt de A27 ’s avonds en ’s nachts deels afgesloten tussen de knooppunten Lunetten en Rijnsweerd. Het verkeer wordt omgeleid. Komend weekeinde wordt het viaduct op zijn plek gezet, daarna wordt het afgebouwd en aangesloten op het verkeersnetwerk.

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.