Al ruim zesduizend kilometer aan Oekraïens spoor beschadigd

twitter.com/AKamyshin

Sinds de Russische inval in Oekraïne ruim drie maanden geleden is al zeker 6,300 kilometer aan spoor beschadigd geraakt. Daarnaast is er aan tenminste 41 spoorbruggen schade toegebracht. Volgens een analyse van het KSE Instituut van de Kyiv School of Economics betekent dit een kostenpost van zo’n 3,4 miljard euro.

Het is voor het eerst dat het KSE Instituut een schatting geeft wat de totale lengte aan beschadigd spoor betreft. In de voorgaande analyses werd alleen de verwachte kostenpost gecommuniceerd. De schade aan de spoorinfrastructuur omvat naast het spoor zelf ook de schade aan stationsgebouwen.

Het KSE houdt in samenwerking met verschillende overheidsinstellingen, waaronder het Oekraïense ministerie van Infrastructuur, bij welke schade er door de Russische legereenheden is toegebracht en wat de verwachte kosten daarvan zijn. Het instituut schat samen met het ministerie van Economische Zaken dat er al voor zeker 528 miljard euro aan schade is toegebracht door de Russen.

Zo is bijna 24.000 kilometer aan wegen en snelwegen beschadigd. Hetzelfde geldt voor 295 bruggen en andere overwegen. Daarnaast zijn talloze gebouwen geraakt, variërend van fabrieken tot aan ziekenhuizen, culturele instellingen en kerken.

Dit artikel is afkomstig van RailTech.com, de Engelstalige zusterpublicatie van SpoorPro. 

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.