Marieke van de Gompel

Marieke van Gompel vertrekt na tien jaar als hoofdredacteur van SpoorPro

Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij ProMedia Group, heeft SpoorPro-hoofdredacteur (sinds 2016) en algemeen hoofdredacteur (sinds 2018) Marieke van Gompel deze week afscheid genomen van de redactie in Rotterdam. Marieke gaat per 2 mei een nieuwe uitdaging aan als samensteller en verslaggever voor Online Zuid, de online redactie van het Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad en BN De Stem. De redactie is gevestigd in de spoorzone (hoe kan het ook anders) van Marieke’s geliefde stad en woonplaats Tilburg.

In 2012 werkte Marieke nog voor de Erasmus Universiteit en pendelde dagelijks op en neer tussen Tilburg en Rotterdam. “Werken voor de universiteit heb ik altijd met plezier gedaan, maar ik wilde mijzelf blijven ontwikkelen. Op dat moment kwam er een vacature voorbij van ProMedia Group, toen nog een start-up met kantoor in Breda.” Het enthousiasme van ProMedia-CEO Joan Blaas en de potentie die Marieke zag in het (toen nog) kleine bedrijfje, deden haar besluiten om een sprong in het diepe te wagen en te solliciteren. Marieke: “En daar begon voor mij een groot avontuur dat in totaal tien mooie jaren zou duren.”

Geen dag voorbij zonder nieuws of innovatieve ontwikkelingen

Toen Marieke in 2012 aantrad als journalist voor het toen net opgerichte SpoorPro, waren de redacties van de vakbladen van ProMedia nog gevestigd in een monumentaal pand aan de Parkstraat in Breda. Het aantal medewerkers groeide met de komst van Marieke van drie naar vier. Even ter vergelijking: Alle redacties van de vakbladen van ProMedia Group zijn sinds 2020 gevestigd op de achttiende verdieping van de Delftse Poort naast het centraal station van Rotterdam. Momenteel telt de uitgeverij ruim 100 medewerkers en zo’n 17 publicaties.

We kunnen dus wel stellen dat Marieke de ontwikkeling van ProMedia Group en de groei van de verschillende redacties van binnenuit heeft meegemaakt en verder heeft helpen professionaliseren met haar journalistieke creativiteit. Marieke: “Het was even pionieren toen ik in 2012 startte. De meeste contacten van SpoorPro moesten nog worden opgebouwd en ondertussen leerde ik in razend tempo bij over de spoorsector waarin geen dag voorbij gaat zonder relevant nieuws, politieke of innovatieve ontwikkelingen.”

Door verschillende overnames groeide ProMedia Group snel. Zo zorgde de overname van Europoint er in 2015 voor dat ProMedia een groot aantal internationale railevenementen in het portfolio kreeg, waarbij Marieke de rol van programmamanager op zich nam. Meer overnames volgden, van onder meer Nieuwsblad Transport in 2017 en Schuttevaer en Automobiel Management in 2018. Dit jaar breidde de uitgeverij verder uit met havenvakblad Flows en automotive titels van uitgeverij Mobility Media.

Pandemie betekende geboorte ProMedia Studio’s

Het ging ProMedia niet alleen maar voor de wind, want ook de uitgeverij kwam in zwaar weer terecht door de coronapandemie. Dit had met name impact op de evenemententak van het bedrijf. Marieke: “Er moest snel geschakeld worden want opeens konden onze fysieke evenementen niet meer doorgaan. Althans die vrees was er even toen we te maken kregen met onzekere tijden. We hadden net met al onze redacties intrek genomen in de Delftse Poort in Rotterdam en zagen daar kansen om twee professionele opnamestudio’s op te tuigen om vanuit daar onze seminars en bijeenkomsten online voort te zetten.”

Marieke van de Gompel
Na tien jaar neemt Marieke van Gompel afscheid van SpoorPro. Bron: ProMedia Group

Nu iedereen inmiddels weer op kantoor zit en de evenementen (gelukkig) weer fysiek kunnen plaatsvinden, zijn de ProMedia Studios een blijvertje gebleken. De twee studio’s worden dagelijks gebruikt voor online events, congressen, journaal-uitzendingen en trainingen. Marieke presenteerde vanaf het begin met veel enthousiasme SpoorProTV. “Daar ben ik mee begonnen tijdens de coronapandemie om in nauw contact te blijven met onze doelgroep en ik heb gemerkt dat ik het erg leuk vind om elke keer weer een uitzending in elkaar te draaien. Ik zal het presenteren van SpoorProTV dan ook erg gaan missen, maar blijf de verdere ontwikkeling ook vanuit Tilburg op de voet volgen.”

Dankwoord

Na tien jaar neemt Marieke dus afscheid van ProMedia Group en SpoorPro. Voor een speciaal woord van dank wil Marieke zich graag nog even persoonlijk richten tot CEO Joan Blaas: “Ik wil Joan bedanken voor zijn enthousiasme en de kansen die hij mij heeft geboden om verder door te groeien in mijn journalistieke carrière. De instelling van Joan om eerst een droom of een idee uit te werken voordat je gaat bedenken hoe (en eventuele belemmeringen op weg daar naartoe) heeft mij altijd enorm geprikkeld om grenzeloos te denken. Joan heeft in tien jaar tijd een club van vijf mensen uitgebouwd tot een toonaangevend bedrijf met meer dan 100 man personeel. Dat is een hele prestatie waar ik enorm veel respect voor heb.”

Marieke wil ook graag al haar andere collega’s bij ProMedia bedanken, teveel leuke collega’s om allemaal afzonderlijk bij naam te noemen. “Bedankt voor de jarenlange fijne samenwerking. Bij ProMedia kon ik mijn creatieve ei kwijt en daardoor kon ik het beste uit mijzelf halen. Ik kreeg bij dit mooie bedrijf alle ruimte om mezelf te ontwikkelen, bijvoorbeeld door met de camera op pad te gaan en reportages te maken, maar ook door de interessante gesprekken met experts uit de sector die ik de afgelopen jaren heb leren kennen.”

Tot slot richt Marieke zich nog op alle betrokkenen uit de spoorsector en het publiek van SpoorPro en SpoorProTV: “In de tien jaar dat ik werkzaam ben geweest voor ProMedia en de jaren dat ik het hoofdredacteurschap van SpoorPro heb mogen dragen, heb ik gemerkt dat vakmensen in de spoorsector echt vanuit hun kern geloven in het belang van een duurzame mobiliteitswereld. Ik vond het ook altijd bewonderenswaardig om te zien dat binnen de spoorsector het niet alleen gaat om commercieel succesvol zijn, maar dat er oprechte interesse is in de bijdrage die het spoor kan leveren aan de maatschappij en het welzijn van de reiziger.”

Noot van de redactie: De redactionele werkzaamheden van Marieke van Gompel voor SpoorPro zijn inmiddels overgenomen door Kenneth Steffers.

Auteur: Kenneth Steffers

Kenneth Steffers is (politiek) verslaggever, journalist en redacteur voor SpoorPro.nl

1 reactie op “Marieke van Gompel vertrekt na tien jaar als hoofdredacteur van SpoorPro”

Pat Rick|09.05.22|15:56

Hartelijke dank voor het leiden van SpoorPro Marieke! Veel succes met het vervolg van je loopbaan

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.