Sensoren van Dual Inventive aan een spoorstaaf

Dual Inventive gebruikt augmented reality om innovaties te tonen op InnoTrans

Dual Inventive is samen met Strukton Rail aanwezig op spoorbeurs InnoTrans 2018, die plaatsvindt van 18 tot en met 21 september in Berlijn. Dual Inventive laat daar de nieuwste technologieën zien, zoals augmented reality en virtual reality. Ook vertellen ze over een nieuw project met telecomgigant Deutsche Telekom.

“We nemen een aantal van onze producten fysiek mee,” verklapt directeur Lex van der Poel van Dual Inventive. “Maar een aantal gaan we ook presenteren via augmented reality. Als bezoeker krijg je een bril, een soort Google Glass. Als je naar een product kijkt, komt er informatie te voorschijn die alleen leesbaar is voor de bezoeker.”

Dual Inventive maakt ook gebruik van virtual reality. De naam mag dan nagenoeg hetzelfde klinken als augmented reality, maar het is niet hetzelfde. Van der Poel: “Met een VR-bril wordt je in een virtuele wereld ondergedompeld in een omgeving waar het product wordt gebruikt. De technologie laat vervolgens producten van Dual Inventive zien: waar en waarvoor ze worden ingezet en hoe ze worden gebruikt. Elk product heeft zo zijn eigen scenario.”

(Tekst loopt door onder de afbeelding)

MTinfo3000 AssetManagement van Dual Inventive

Nieuwe projecten

Dual Inventive licht een tipje van de sluier op over lopende ontwikkelingen. Zo heeft het technologiebedrijf samen met telecomgigant Deutsche Telekom een volgende generatie track and trace-apparaat ontwikkeld, de TRT 3000. Deze is voorzien van een geïntegreerd zonnepaneel en kan daardoor onbeperkt gebruikt worden. Naast het volgen van bewegend materieel kan met de TRT 3000 uitgebreide informatie over dit materieel en de omgeving draadloos verzameld worden.

Dual Inventive maakt gebruik van de nieuwste connectiviteitstechnologie, LTE-M. 3G is ook een voorbeeld van connectiviteitstechnologie. “In vergelijking met 2G of 3G is LTE-M specifiek voor Internet of Things ontwikkeld en in staat tot nagenoeg real-time datatransmissie, en kan het ook terwijl je je verplaatst data doorgeven: een vaste locatie is geen vereiste.”

Unieke samenwerking

Daarbij gedraagt de TRT 3000 zich ook als een draadloos toegangspunt, waardoor data van tot wel tientallen draadloze sensoren op de wagon via de TRT 3000 gedeeld worden naar het IoT-platform MTinfo 3000. “Je kunt hierdoor meer informatie die interessant is voor beheer koppelen aan de specifieke wagon, zoals vibraties, temperaturen, vocht, maar ook informatie over schakelaars of afsluiters.” Daarom kan je met de TRT 3000 gevaarlijke stoffen op het spoor op de voet volgen. “Je kan aan MTinfo 3000 wagenlijsten koppelen en deze digitaal ontsluiten via de mobiele apps.”

Op dit moment loopt er een pilot met deze technologie in het Poolse Krakau. De volgende test vindt eind september in Rotterdam plaats. “Dit is echt een unieke samenwerking,” vindt Van der Poel. “Deutsche Telekom is een gigant en wij zijn een relatief klein bedrijf.” Samenwerken is volgens Van der Poel de enige manier om vooruit te komen in de spoorsector. “Onafhankelijkheid bestaat niet. Als bedrijf werk je altijd samen met andere bedrijven, want je bent onderdeel van een keten.”

Maximale beschikbaarheid

Dual Inventive werkt zelf nauw samen met Strukton Rail. Gezamenlijk ontwikkelen ze technologieën om het spoor maximaal beschikbaar te maken en spooronderhoud veilig en efficiënt uit te voeren. Dit is noodzakelijk omdat er steeds meer treinen gaan rijden en er steeds minder tijd is om onderhoud te plegen aan het spoor. Gebruikmaken van technieken zoals Internet of Things en kunstmatige intelligentie om op te sporen waar en wanneer onderhoud nodig zal zijn, is daarom cruciaal.

Dual Inventive verwerkt deze technieken in hun producten, zoals het draadloze beveiligingssysteem ATWS 3000, de kortsluitlans ZKL 3000 RC, de temperatuursensoren CRTM 3000 en het platform MTinfo 3000, waaraan alle producten kunnen worden gekoppeld. Van der Poel: “De spoorsector gaat steeds meer gebruikmaken van IT in de operatie, wat samengebracht wordt in IoT.” Deze producten zullen te zien zijn tijdens InnoTrans.

Dual Inventive zal tijdens InnoTrans 2018 haar ervaring in IoT in het spoor tentoonstellen. De beurs vindt van 18 tot en met 21 september plaats in Berlijn.

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.