Een NS-trein op station Amsterdam Centraal, foto: ProRail

NS gaat nu echt schrappen in dienstregeling vanaf 7 februari

Foto: ProRail

De NS gaat inderdaad de dienstregeling vanaf 7 februari stapsgewijs afschalen doordat er steeds meer personeel uitvalt vanwege corona of quarantaine. Dat plan had het bedrijf al klaarliggen voor het geval het niet meer zou lukken om de roosters rond te krijgen. Op trajecten waar nu nog zes treinen per uur rijden, zullen dat er straks nog maar vier zijn. Waar nu vier treinen per uur rijden, worden dat er straks twee per uur.

“Uiteraard hadden we deze aanpassing liever niet willen inzetten”, laat de NS weten. Door de forse stijging van het aantal medewerkers dat noodgedwongen thuiszit en niet kan werken, ziet de NS afschalen als beste oplossing. “Door tijdelijk de dienstregeling af te schalen, creëren we meer ruimte om de oplopende ziektemeldingen op te vangen. Zo blijft onze dienstregeling beter voorspelbaar en hopen we hiermee minder vaak onze reizigers te moeten verrassen met plotselinge treinuitval.” Ook zegt de NS het belangrijk te vinden dat zieke collega’s genoeg tijd krijgen om te herstellen.

Het gaat overigens niet alleen om machinisten en conducteurs die uitvallen, maar ook bijvoorbeeld monteurs en medewerkers die ingezet worden bij incidenten.

Stapsgewijs

Aanpassen van de dienstregeling gebeurt in een aantal stappen vanaf 7 februari. Op 21 februari moet de afschaling afgerond zijn. Vanaf die tijd rijdt er dan nog maar 85 procent van de treinen. Op dit moment vervoert de NS iets minder dan 48 procent van het normale aantal reizigers van de periode voordat corona uitbrak.

De NS heeft eerder ook al maatregelen getroffen. Sinds 20 december worden er minder treinen ingezet in de avond, nacht en spits. Anderhalve week geleden reden er minder intercity direct-treinen tussen Amsterdam en Rotterdam in het weekend. Afgelopen weekend reden er minder treinen tussen Utrecht en Rotterdam en Den Haag.

Na de laatste persconferentie van afgelopen dinsdag is er ook een versoepelde quarantaineregeling voor essentiële beroepen van kracht geworden. Een NS-woordvoerder hoopt dat dat kan helpen om de uitval te beperken, maar volgens hem is de impact van die regeling nog moeilijk in te schatten.

Weinig begrip van Rover

Rover noemt de maatregelen van de NS voorbarig, zo laat de reizigersvereniging in een reactie weten en vreest dat reizigers er nadelen van gaan ondervinden. “Zeker nu de samenleving weer met versoepelingen te maken krijgt en reizigers weer meer op pad gaan.”

Rover heeft weinig begrip voor de inkrimping. “Dat er door ziekte en quarantaine soms minder treinen rijden is overmacht, maar bij voorbaat met de botte bijl in het treinaanbod hakken is een heel ander verhaal”, zegt Rover-directeur Freek Bos. Hij vindt dat de NS inmiddels genoeg ervaring met de pandemie heeft om flexibeler om te kunnen gaan met uitval. Rover zou het beter vinden als de NS per dag bekijkt of afschaling van de dienstregeling nodig is, zoals dat nu bijvoorbeeld ook gebeurt bij bijzondere weersomstandigheden als hevige sneeuwval.

Lees ook:

NS gaat mogelijk meer treindiensten schrappen vanwege uitval

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Yvonne Ton is freelance journalist van SpoorPro.

3 reacties op “NS gaat nu echt schrappen in dienstregeling vanaf 7 februari”

Kees Boer|28.01.22|20:30

Deze inkrimping lijkt me acceptabel gezien er een basisvoorziening overeind blijft;ik zag de afgelopen dagen dat vele treinen nog niet voor de helft bezet waren; nou dat is toch enorm verliesgevend ?

Huseyin taskent|31.01.22|10:07

Er wordt wel een mooie draai gegeven aan het jarenlange personeelstekort! Dit speelt al veel langer maar nu wordt dit probleem gekoppeld aan de Corona! Dit geeft alleen maar meer draagvlak voor verplicht vaccineren bij sommige sectoren. Heel triest!

Huseyin taskent|31.01.22|10:17

Personeelstekort is geen nieuw probleem.. dit speelt al de afgelopen jaren. Het wordt nu wel heel makkelijk onder de noemer van Corona geplaatst. Als je dienstregelingen voor de toekomst gaat schrappen geeft aan dat je een structureel probleem hebt. In hoeverre is het reëel om aan te geven dat je over 3 weken zieke personeel hebt?! Het lijkt alsof zaken gerelateerd aan Corona je rechtvaardigt om wijzigingen door te voeren. Sommige sectoren nog een verplichte vaccinatie eisen onder deze noemer.!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.