Een trein van NS en Arriva op station Groningen

Treinverkeer Noord-Nederland weer opgestart na storing

Het treinverkeer in Noord-Nederland wordt weer opgestart. De systemen van de verkeersleidingspost in Groningen zijn hersteld na de storing die woensdag aan het begin van de middag optrad, meldt spoorbeheerder ProRail.

De verwachting is dat het treinverkeer in Noord-Nederland in de loop van de woensdagmiddag zal normaliseren. De spoorbeheerder adviseert reizigers de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Bediensystemen verkeersleidingspost vielen uit

Even voor 12.30 uur vielen in de verkeersleidingspost in Groningen de bediensystemen uit. Iets voor 14.00 uur waren de systemen weer hersteld. De oorzaak van de storing is nog onbekend. Voor een cyberaanval zijn echter geen aanwijzingen, aldus een woordvoerder van ProRail. “Naar aanleiding van wat er is gebeurd onderzoeken we hoe dit kon gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat het weer kan gebeuren.”

Volgens een woordvoerder van de NS konden er geen seinen en wissels worden bediend. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten het treinverkeer stil te leggen. De post in Groningen bedient alle lijnen boven Heerenveen en boven Assen, aldus ProRail. “Als die uitvalt, kunnen treinen niet verder rijden en worden ze stilgelegd.”

Treinen werden stations binnengeloost

Op het moment dat de problemen zich voordeden, waren er ook treinen onderweg. Alle treinen konden al snel op stations worden binnengeloodst. Volgens een woordvoerder van Arriva hebben er geen reizigers lang vastgezeten. De woordvoerder van de NS legt uit dat in dit soort situaties het vaste procedure is dat treinen die stil komen te staan, stapvoets naar het dichtstbijzijnde station rijden, zodat de treinen daar kunnen stoppen.

Voor Arriva betekende de storing dat er geen treinen reden van en naar Leeuwarden en van en naar Groningen. Treinen van Arriva in Drenthe en Overijssel reden wel. Bij de NS zorgde de storing ervoor dat er geen treinen reden tussen Groningen en Assen, Leeuwarden en Groningen en Akkrum en Leeuwarden. Vanaf Zwolle reden er nog wel NS-treinen naar Akkrum.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Treinverkeer Noord-Nederland weer opgestart na storing | SpoorPro.nl
Een trein van NS en Arriva op station Groningen

Treinverkeer Noord-Nederland weer opgestart na storing

Het treinverkeer in Noord-Nederland wordt weer opgestart. De systemen van de verkeersleidingspost in Groningen zijn hersteld na de storing die woensdag aan het begin van de middag optrad, meldt spoorbeheerder ProRail.

De verwachting is dat het treinverkeer in Noord-Nederland in de loop van de woensdagmiddag zal normaliseren. De spoorbeheerder adviseert reizigers de reisplanner te checken voor actuele reisinformatie.

Bediensystemen verkeersleidingspost vielen uit

Even voor 12.30 uur vielen in de verkeersleidingspost in Groningen de bediensystemen uit. Iets voor 14.00 uur waren de systemen weer hersteld. De oorzaak van de storing is nog onbekend. Voor een cyberaanval zijn echter geen aanwijzingen, aldus een woordvoerder van ProRail. “Naar aanleiding van wat er is gebeurd onderzoeken we hoe dit kon gebeuren om in de toekomst te voorkomen dat het weer kan gebeuren.”

Volgens een woordvoerder van de NS konden er geen seinen en wissels worden bediend. Uit veiligheidsoverwegingen werd besloten het treinverkeer stil te leggen. De post in Groningen bedient alle lijnen boven Heerenveen en boven Assen, aldus ProRail. “Als die uitvalt, kunnen treinen niet verder rijden en worden ze stilgelegd.”

Treinen werden stations binnengeloost

Op het moment dat de problemen zich voordeden, waren er ook treinen onderweg. Alle treinen konden al snel op stations worden binnengeloodst. Volgens een woordvoerder van Arriva hebben er geen reizigers lang vastgezeten. De woordvoerder van de NS legt uit dat in dit soort situaties het vaste procedure is dat treinen die stil komen te staan, stapvoets naar het dichtstbijzijnde station rijden, zodat de treinen daar kunnen stoppen.

Voor Arriva betekende de storing dat er geen treinen reden van en naar Leeuwarden en van en naar Groningen. Treinen van Arriva in Drenthe en Overijssel reden wel. Bij de NS zorgde de storing ervoor dat er geen treinen reden tussen Groningen en Assen, Leeuwarden en Groningen en Akkrum en Leeuwarden. Vanaf Zwolle reden er nog wel NS-treinen naar Akkrum.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.