Verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam

ProRail maakt afspraken over inzet verkeersleiders met coronabesmetting thuis

Er ontstaan steeds meer zorgen dat de besmettelijke Omikron-variant van het coronavirus voor veel zieken zal zorgen. ProRail kampt op dit moment al met een tekort aan treinverkeersleiders op de verkeersleidingsposten. Om de treinen toch te kunnen blijven rijden, heeft de spoorbeheerder een protocol opgesteld waarbij treinverkeersleiders met een besmette huisgenoot of coronagerelateerde klachten in uitzonderlijke situaties toch naar het werk kunnen gaan. 

Staatssecretaris Steven van Weyenberg van Infrastructuur en Waterstaat meldt dit in een brief aan de Tweede Kamer. Omdat het openbaar vervoer een vitale sector is, heeft de spoorbeheerder in lijn met adviezen van het OMT afspraken gemaakt over de inzet van verkeersleiders. Hij licht toe dat ProRail een protocol heeft opgesteld, waarbij treinverkeersleiders die volgens de overheidsregels in quarantaine moeten in het geval van een positief geteste huisgenoot toch naar het werk kunnen komen.

Onverminderd risico op uitvallen treinen

De bewindsman geeft aan dat de situatie bij ProRail los van corona “voorlopig onverminderd risico geven op de uitval van treinen”. “Zo reden er in de nacht van 12 op 13 december tussen 00.00 uur en 06.00 uur geen treinen op de lijnen Utrecht-Arnhem/Rhenen en Ede-Wageningen-Barneveld Centrum en zijn bussen ingezet.”

“Het landelijk hoge aantal coronabesmettingen en de geldende coronamaatregelen zorgen ervoor dat de capaciteitsdruk op de verkeersleiding toeneemt. Omdat er zoveel besmettingen zijn komt de situatie nu vaker voor dat verkeersleiders te maken hebben met huisgenoten die corona hebben.”

Hij wijst erop dat volgens de huidige regels mensen met coronaklachten of huisgenoten hebben met een coronabesmetting vijf dagen thuis moeten blijven en daarna aan het werk kunnen indien zijn negatief testen. Dat geldt ook wanneer men volledig gevaccineerd of hersteld is van corona. “Als ProRail deze regel volledig volgt neemt het risico toe dat ProRail baanvakken stil moet leggen”, waarschuwt de staatssecretaris in de brief.

Inzet als de treindienst in gevaar komt

Om die reden heeft ProRail een protocol opgesteld, waarbij onder uitzonderlijke omstandigheden treinverkeersleiders toch naar het werk kunnen komen. “Dit kan alleen als de treindienst in gevaar komt, er geen alternatieven zijn, de medewerker beschermd en hiertoe bereid is en er geen bezwaar is vanuit de collega’s.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.