Siemens mireo batterij elektrische trein

CBS: steeds meer bedrijven hebben last van personeelstekort

foto: Siemens Mobility

Komend jaar zijn er “beduidend meer” bedrijven die denken meer personeel aan te nemen, verwacht het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), op basis van het jaarrapport over de mkb-sector van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap. Maar tegelijkertijd hebben steeds meer midden- en kleinbedrijven (mkb) last van personeelstekort.

In het middenbedrijf (20 tot 250 werknemers) verwacht meer dan 38 procent van de ondernemers komend jaar meer personeel aan te nemen. Een jaar eerder was dit bijna 9 procent. Ook het kleinbedrijf (5 tot 50 werknemers) verwacht een personeelstoename ten opzichte van vorig jaar.

In 2020 lag die raming op 2 procent personeelsuitbreiding, voor komend jaar is dat 25 procent. Per saldo is het aantal ondernemers in de niet-financiële sector dat personeelsuitbreiding voorziet ook hoger vergeleken met de jaren voor de coronapandemie.

Openstaande vacatures

Aan het eind van het tweede kwartaal bereikte het aantal openstaande vacatures in het mkb een recordniveau van 187.000. Dat is 82 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Na het uitbreken van de coronacrisis stonden er 103.000 vacatures open, 36 procent minder dan in 2019.

In totaal staan nu 334.000 vacatures open in Nederland, waarvan het mkb meer dan de helft voor zijn rekening neemt. Door de coronacrisis raakten mensen hun baan kwijt. Dankzij overheidssteun konden veel bedrijven ook personeel aanhouden.

Personeelstekort hoger dan ooit gemeten

Aan het begin van het vierde kwartaal was het percentage ondernemers voor wie personeelstekort een probleem was hoger dan ooit gemeten, aldus het statistiekbureau. Dat geldt voor zowel het mkb als het grootbedrijf (250 werknemers of meer).

Het personeelstekort geldt voor alle bedrijfstakken, maar de horeca had het meeste last van niet genoeg werkkrachten. Van de kleinbedrijven had de verhuursector en overige zakelijke diensten, zoals uitzendbureaus en autoverhuurbedrijven, het meeste last van tekorten aan mensen.

Werkeloosheid verder gedaald

De werkloosheid is in oktober verder gedaald. Volgens het CBS was het werkloosheidspercentage even groot als in februari 2020, voor de coronapandemie. Door het sterke economische herstel van de coronacrisis is de vraag naar personeel groot en zijn er in verschillende sectoren tekorten aan werknemers.

De werkloosheid als aandeel van de beroepsbevolking is hierdoor gezakt naar 2,9 procent. In oktober waren 277.000 mensen werkloos. Het werkloosheidspercentage was in september nog 3,1 procent.

Coronasteun

Dankzij de coronasteun van de overheid zijn er al langer weinig werklozen. In de zomermaanden zijn diverse branches weer opengegaan, die eerder vanwege de coronamaatregelen gesloten waren. Daardoor konden daar weer meer mensen aan de slag. Met name jongeren hebben hiervan geprofiteerd.

Over de afgelopen drie maanden steeg het aantal werkenden van 15 tot 75 jaar volgens het statistiekbureau met gemiddeld 21.000 per maand naar 9,2 miljoen. Naast werklozen waren er in deze leeftijdsgroep ook nog 3,7 miljoen andere mensen die geen werk hadden. Zij hebben niet recent gezocht naar een nieuwe baan of waren er niet direct voor beschikbaar. Ze worden bij het CBS daarom niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 19.000 per maand gedaald.

Bron: ANP

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.