Ondertekening Women in Rail

Spoorsector start met implementatie Women in Rail

De Europese branchevereniging voor spoorbedrijven (CER) en de federatie voor spoorwerkers (ETF) ondertekenden afgelopen week de overeenkomst Women in Rail. Het doel van het document is de werkgelegenheid voor vrouwen in de sector te bevorderen.

In de afgelopen drie jaar onderhandelden de CER en ETF met de nodige onderbrekingen vanwege COVID-19 over de inhoud van het document. De Algemene Vergadering van CER keurde de overeenkomst op 20 september goed en de Spoorwegsectie van de ETF deed hetzelfde op 27 oktober. Hiermee was de weg vrij voor de laatste fase van het proces: de officiële ondertekening van de overeenkomst en daarmee de inwerkingtreding ervan.

Gelijke behandeling

Met de Women in Rail-overeenkomst willen CER en ETF meer vrouwen naar de spoorwegsector trekken, meer bescherming bieden en gelijke behandeling op de werkplek garanderen. Dit door een aantal afspraken voor algemeen beleid over gendergelijkheid. Het aandeel vrouwen bij Europese spoorbedrijven bedraagt ​​momenteel 21 procent. In het document wordt geen concrete ambitie uitgesproken hoe de verdeling er in de komende jaren uit moet gaan zien.

De maatregelen gaan onder meer over het combineren van werk en privéleven, promotie en loopbaanontwikkeling, gelijke beloning, gezondheid en veiligheid en werkomgeving en preventie van seksuele intimidatie en seksisme.

Twee jaar de tijd

De overeenkomst is bij ondertekening in werking getreden en bedrijven hebben nu twaalf maanden de tijd om een ​​gender- en diversiteitsbeleid op te stellen en 24 maanden om het uit te voeren. De overeenkomst wordt dan door beide partijen opnieuw beoordeeld.

Een van de eerste Europese spoorbedrijven die werk maakt van het Women in Rail-document is Deutsche Bahn. “We zijn ervan overtuigd dat een groter aandeel vrouwen en een divers personeelsbestand niet alleen sociaal noodzakelijk zijn, maar ook een sleutel tot ondernemerssucces” zegt DB Personeelsdirecteur Martin Seiler. Bij DB is het aandeel vrouwen in managementfuncties in de afgelopen jaren toegenomen tot 25 procent. In de komende jaren moet dit uitgroeien tot 30 procent.

Bekijk hier het volledige document.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.