Deutsche Bahn en machinistenvakbond bereiken akkoord

Machinistenvakbond GDL en Deutsche Bahn (DB) hebben een akkoord bereikt over het langslepende loonconflict. Daarmee zijn nieuwe stakingsrondes (voorlopig) van de baan. De minister-presidenten van de deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein worden geroemd om hun bemiddelingspoging.

Het akkoord werd eerder op donderdag in Berlijn tijdens een gezamenlijke perconferentie gepresenteerd door GDL-baas Claus Weselsky en Martin Seiler van DB.

Vanaf 1 december kunnen de machinisten een loonsverhoging van 1,5 procent tegemoet zien. Daarnaast krijgen ze een coronabonus van maximaal 600 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de loonschaal waarin de machinisten zitten. Op 1 maart 2022 volgt een tweede coronabonus van 400 euro, gevolgd door een tweede loonsverhoging van 1,8 procent vanaf 1 maart 2023.

Bedrijfspensioenregeling wordt aangepast

Bovendien is afgesproken dat de bedrijfspensioenregeling aangepast wordt. Mensen die tot aan het einde van het jaar worden aangenomen, kunnen ‘gewoon’ gebruik maken van de bestaande regeling. Degene die in 2022 beginnen, krijgen 3,3 procent uit het pensioenfonds DEVK waardoor er ook voor hen onder de streep een goed bedrag overblijft, aldus GDL.

Volgens Seiler spreekt er waardering voor de medewerkers uit het akkoord, betekent het goed nieuws voor de reizigers, terwijl het tevens rekening houdt met de corona-situatie. Volgens DB is het met name te danken aan Stephan Weil, minister-president van Nedersaksen, en zijn tegenhanger uit Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther, dat de onderhandelingen uit het slop zijn getrokken.

De Duitse federale minister van Transport Andreas Scheuer zegt in gesprek met Reuters dat hij aan de zijlijn heeft gestaan. Wel is hij te spreken over het resultaat. “Dit is een belangrijk signaal richting de reizigers en de goederenvervoerders.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Deutsche Bahn en machinistenvakbond bereiken akkoord | SpoorPro.nl

Deutsche Bahn en machinistenvakbond bereiken akkoord

Machinistenvakbond GDL en Deutsche Bahn (DB) hebben een akkoord bereikt over het langslepende loonconflict. Daarmee zijn nieuwe stakingsrondes (voorlopig) van de baan. De minister-presidenten van de deelstaten Nedersaksen en Sleeswijk-Holstein worden geroemd om hun bemiddelingspoging.

Het akkoord werd eerder op donderdag in Berlijn tijdens een gezamenlijke perconferentie gepresenteerd door GDL-baas Claus Weselsky en Martin Seiler van DB.

Vanaf 1 december kunnen de machinisten een loonsverhoging van 1,5 procent tegemoet zien. Daarnaast krijgen ze een coronabonus van maximaal 600 euro. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van de loonschaal waarin de machinisten zitten. Op 1 maart 2022 volgt een tweede coronabonus van 400 euro, gevolgd door een tweede loonsverhoging van 1,8 procent vanaf 1 maart 2023.

Bedrijfspensioenregeling wordt aangepast

Bovendien is afgesproken dat de bedrijfspensioenregeling aangepast wordt. Mensen die tot aan het einde van het jaar worden aangenomen, kunnen ‘gewoon’ gebruik maken van de bestaande regeling. Degene die in 2022 beginnen, krijgen 3,3 procent uit het pensioenfonds DEVK waardoor er ook voor hen onder de streep een goed bedrag overblijft, aldus GDL.

Volgens Seiler spreekt er waardering voor de medewerkers uit het akkoord, betekent het goed nieuws voor de reizigers, terwijl het tevens rekening houdt met de corona-situatie. Volgens DB is het met name te danken aan Stephan Weil, minister-president van Nedersaksen, en zijn tegenhanger uit Sleeswijk-Holstein, Daniel Günther, dat de onderhandelingen uit het slop zijn getrokken.

De Duitse federale minister van Transport Andreas Scheuer zegt in gesprek met Reuters dat hij aan de zijlijn heeft gestaan. Wel is hij te spreken over het resultaat. “Dit is een belangrijk signaal richting de reizigers en de goederenvervoerders.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.