Dortmund-Hauptbahnhof

Deutsche Bahn doet handreiking aan machinistenvakbond GDL

Bron: DB

In een poging om nieuwe stakingen te voorkomen, heeft Deutsche Bahn (DB) machinistenvakbond GDL een nieuw, verbeterd voorstel gestaan. Volgens hoofd personeelszaken Martin Seiler ligt er een werkbaar bod op tafel.

DB zegt de handreiking te hebben gedaan om verdere overlast voor de reizigers te voorkomen. Zonder in details te treden laat de vervoerder weten dat het een “extra beloningscomponent” heeft aangeboden. Ook zegt DB zich ruimhartiger op zullen te stellen wat de bedrijfspensioenregeling betreft.

Seiler roept machinistenvakbond GDL op om de onderhandelingspet op te zetten, aangezien een oplossing voor het hoog opgelopen loonconflict wat DB betreft binnen handbereik is. “Duitsland heeft behoefte aan betrouwbaar spoorvervoer.”

Loonsverhoging in twee stappen

Het huidige aanbod van DB omvat een loonsverhoging van 3,2 procent in twee stappen, zoals vereist door de GDL. De lonen stijgen naar verwachting met 1,5 procent op 1 januari 2022 en met 1,7 procent op 1 maart 2023. Op basis van de cao voor de luchthavensector heeft DB een termijn voorgesteld tot 30 juni 2024. Daarnaast maken extra ontslagbescherming, duizenden nieuwe arbeidsplaatsen en een hoogwaardige oudedagsvoorziening deel uit van het aanbod.

Tenslotte wordt er dit jaar een coronapremie betaald. Dit de hoogte van deze premie varieert van 400 euro tot 600 euro, afhankelijk van de loongroep.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.