Sanne Wijnands van Trainbow

Trainbow ziet ruimte voor seksuele- en genderdiversiteit in top van spoorsector

Er zijn de afgelopen jaren veel stappen gezet om lesbische, homoseksuele, biseksuele, transgender en intersekse (LHBTI+) medewerkers in de spoorsector zich thuis te laten voelen op de werkvloer. Ondanks alle positieve ontwikkelingen ziet Sanne Wijnands van Trainbow, een netwerk dat zich inzet voor diversiteit op de werkvloer, dat er nog voldoende ruimte is voor verbetering, met name in de top.

Trainbow is het zogenoemde regenboognetwerk van LHBTI+ personen binnen NS en de spoorwereld. Zo zijn ook vertegenwoordigingen bij Arriva en Keolis. Alleen de Trainbow ProRail werkt wat meer zelfstandig als vertakking van Trainbow, legt Wijnands uit.

Activiteiten en kennisoverdracht zijn twee belangrijke peilers van het werk van Trainbow. Zo organiseert het netwerk een botenparade in Utrecht, een awarduitreiking, een picknick en een zogenoemde roze herfsttoer in Amsterdam. Daarnaast zet Trainbow zich in voor het vergroten van kennis over genderexpressie op de werkvloer.

Beste reizigers

“Een prettige werksfeer bereik je als een mix van mensen hun werk kan doen in een omgeving waarin alle verschillen omarmd worden. Hoe we dat bij NS proberen te bereiken is door te spreken van ouderschapsverlof in plaats van vaderschapsverlof, om een voorbeeld te noemen. Iets vergelijkbaars zagen we eerder toen de omroepberichten op de stations veranderd werden van ‘dames en heren’ naar ‘beste reizigers.’ Op dergelijke zaken maken we mensen attent”, zegt Wijnands.

“We merken dat er bij mensen zelden sprake is van onwil. Eerder van onwetendheid. En buiten dat moet je mensen ook gewoon laten wennen aan bepaalde veranderingen.”

Ruimte voor verbetering

Hoewel Wijnands zeer te spreken is over hoe de NS op dit vlak bezig is, ziet ze ook nog ruimte voor verbetering. “In de top zien we steeds meer vrouwen en ook de loonkloof is verleden tijd. Maar er qua seksuele diversiteiten genderdiversiteit kan het beter. Daar kan nog wel een stap gezet worden.

Trainbow werkt ook Europa-breed via de Trainbow Europe Conference, waar onder meer afdelingen uit België, Frankrijk en Duitsland samenkomen. “Tijdens zo’n evenement delen we ervaringen over zaken waar we tegenaan lopen en bespreken we de activiteiten die we in gedachten hebben”, legt Wijnands uit.

Bekijk hier het interview met Sanne Wijnands:

Geen pinkwashing

Deze week is het Amsterdam Pride. NS heeft ter ere van dit evenement Amsterdam Centraal uitgedost in regenboogkleuren. Ook hebben vervoerders één tram en diverse bussen laten bestickeren. Pride Amsterdam duurt tot en met 8 augustus en staat in het teken van emancipatie, maatschappelijke acceptatie en een gelijkwaardige positie voor onder meer homo’s, biseksuelen, lesbiennes en transgenders.

“Zichtbaarheid blijft van onschatbare waarde, al moeten we ervoor waken dat de deelname van bedrijven oprecht is. Je kan je niet die ene dag in het jaar inzetten voor de gemeenschap. Dat is pinkwashing. Het moet het hele jaar door gebeuren”.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.