Verkeersleidingspost, foto: ProRail / Christian Richters

Drie bureaus in selectie voor studie naar werkbeleving verkeersleidingsposten

Foto: ProRail / Christian Richters

Op dit moment vinden er gesprekken plaats met drie onderzoeksbureaus over een studie naar de werkbeleving op verkeersleidingsposten. Dat meldt vakbond CNV die, samen met andere spoorvakbonden, bij het CAO-overleg bij ProRail op had aangedrongen dat er een onafhankelijk onderzoek zou worden uitgevoerd.

Na de gesprekken wordt bepaald welk onderzoeksbureau de analyse gaat uitvoeren. CNV verwacht dat het onderzoek voor het einde van het jaar kan worden afgerond.

Deze week werd meerdere malen het treinverkeer stilgelegd, omdat er te weinig treindienstleiders zijn om zieke collega’s te vervangen. Ook eerder dit jaar kwam het voor dat het treinverkeer op verschillende trajecten moest worden stilgelegd, vanwege onderbezetting op de verkeersleidingsposten.

Onderzoek naar werkbeleving

Naast de onderbezetting zorgt volgens CNV ook de geplande sluiting van een aantal verkeersleidingsposten voor veel onrust. De verkeersleidingspost in Amersfoort is al gesloten, waardoor treindienstleiders die eerst in Amersfoort werkten, verhuizen naar de post in Amsterdam. Ook Alkmaar en Den Haag staan op de planning om te worden gesloten, waardoor het personeel ook naar een andere locatie verhuist.

ProRail stemde er tijdens de CAO-onderhandelingen eerder dit jaar mee in dat er een onafhankelijk onderzoek wordt uitgevoerd naar de werkbeleving op verkeersleidingsposten. Daarbij is afgesproken dat de spoorbeheerder samen met de drie vakbonden CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor de onderzoeksopzet maakt. Het onderzoek wordt vervolgens door een onafhankelijke onderzoeksbureau gevoerd. Alle partijen hebben ingestemd met het voorstel van VHS niet met de volgende cao-onderhandelingen (cao vanaf 1 januari 2023) te beginnen totdat dit onderzoek en de verbeteracties zijn afgerond.

Directeur Verkeersleiding stapt op

ProRail bevestigde deze week het nieuws dat de directeur Verkeersleiding Roel Salden per 1 september opstapt. In een intern bericht in handen van SpoorPro gaf Salden aan niet de juiste persoon te zijn om ‘de basis op orde te brengen’ op de verkeersleidingsposten.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Drie bureaus in selectie voor studie naar werkbeleving verkeersleidingsposten”

Henk Derksen|02.08.21|11:41

Onverstandig dat sluiten van regionale posten, centrale posten in of nabij grote steden zijn onverstandig en ondoordacht, geen woonruimte, hoge huizenprijzen, geen kinderopvang, torenhoge huurprijzen en bescheiden loon zijn geen mooie voorwaarden om treindienstleider te worden….foutief beleid!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.