Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Acht maanden voorwaardelijk geëist voor dodelijk arbeidsongeval met trein

Tegen een 58-jarige Belgische projectleider bij een spooraannemer is acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor een dodelijk arbeidsongeval in Oostende. De openbare aanklager concludeerde vorige week dat de man de veiligheidsprocedures aan zijn laars lapte waardoor een 23-jarige collega door een trein werd aangereden.

Het voorval vond plaats op 21 september 2017. De 23-jarige, een afgestudeerde ingenieur die op interim-basis werkte voor een Torhoutse spooraannemer, voerde vlakbij het station van Oostende voorbereidende metingen uit bij een wissel. Tijdens  zijn vierde werkdag werd hij aangereden door een trein.

Schildwachten werden niet ingezet

Op het moment dat het ongeval gebeurde, was het slachtoffer samen met de projectleider aan de slag. Deze zou bepaalde veiligheidsprocedures genegeerd hebben en bijvoorbeeld geen schildwachten ingezet hebben. Er waren schildwachten voorzien om hen te waarschuwen wanneer er een trein aankwam. Het arbeidsauditoraat legde uit dat met de veiligheidsprocedures van de aannemer en Infrabel niets verkeerd was. De projectleider had die maatregelen om onduidelijke redenen genegeerd.

De feiten werden niet betwist door de verdediging. “Hij kan zelf geen logische verklaring geven waarom hij het zonder schildwachten deed”, wordt advocaat Liesbet Noens geciteerd door Het Nieuwsblad. De beklaagde dacht tijdens het nameten zelf op de uitkijk te kunnen staan. De verdediging merkte nog op dat de treinbestuurder niet claxonneerde, terwijl dat normaal gezien wel steeds gebeurt.

Acht maanden voorwaardelijke celstraf

Het arbeidsauditoraat, die in België het openbaar ministerie vertegenwoordigt onder de bevoegdheid van de arbeidsrechtbank, eiste acht maanden voorwaardelijke cel tegen de beklaagde die inmiddels voor een ander bedrijf werk als preventieadviseur.

De rechter doet uitspraak op 11 juni.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Acht maanden voorwaardelijk geëist voor dodelijk arbeidsongeval met trein | SpoorPro.nl
Rechter, rechtbank. Foto: iStock / Wavebreakmedia

Acht maanden voorwaardelijk geëist voor dodelijk arbeidsongeval met trein

Tegen een 58-jarige Belgische projectleider bij een spooraannemer is acht maanden voorwaardelijke celstraf geëist voor een dodelijk arbeidsongeval in Oostende. De openbare aanklager concludeerde vorige week dat de man de veiligheidsprocedures aan zijn laars lapte waardoor een 23-jarige collega door een trein werd aangereden.

Het voorval vond plaats op 21 september 2017. De 23-jarige, een afgestudeerde ingenieur die op interim-basis werkte voor een Torhoutse spooraannemer, voerde vlakbij het station van Oostende voorbereidende metingen uit bij een wissel. Tijdens  zijn vierde werkdag werd hij aangereden door een trein.

Schildwachten werden niet ingezet

Op het moment dat het ongeval gebeurde, was het slachtoffer samen met de projectleider aan de slag. Deze zou bepaalde veiligheidsprocedures genegeerd hebben en bijvoorbeeld geen schildwachten ingezet hebben. Er waren schildwachten voorzien om hen te waarschuwen wanneer er een trein aankwam. Het arbeidsauditoraat legde uit dat met de veiligheidsprocedures van de aannemer en Infrabel niets verkeerd was. De projectleider had die maatregelen om onduidelijke redenen genegeerd.

De feiten werden niet betwist door de verdediging. “Hij kan zelf geen logische verklaring geven waarom hij het zonder schildwachten deed”, wordt advocaat Liesbet Noens geciteerd door Het Nieuwsblad. De beklaagde dacht tijdens het nameten zelf op de uitkijk te kunnen staan. De verdediging merkte nog op dat de treinbestuurder niet claxonneerde, terwijl dat normaal gezien wel steeds gebeurt.

Acht maanden voorwaardelijke celstraf

Het arbeidsauditoraat, die in België het openbaar ministerie vertegenwoordigt onder de bevoegdheid van de arbeidsrechtbank, eiste acht maanden voorwaardelijke cel tegen de beklaagde die inmiddels voor een ander bedrijf werk als preventieadviseur.

De rechter doet uitspraak op 11 juni.

Onderwerpen: ,

Auteur: Jerom Rozendaal

Jerom Rozendaal is correspondent voor vakblad SpoorPro in België.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.