NS-conducteur, Flirt-trein Stadler, treinstation Tilburg

Bonden stemmen in met nieuwe cao van NS

Een ruime meerderheid van de vakbondsleden die bij NS werken, heeft ingestemd met het laatste cao-bod van de vervoerder. Onder de NS-cao vallen ongeveer 17.000 mensen.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht per 1 april 2020 in en loopt tot 1 juli 2022. De lonen gaan in drie stappen omhoog, 1,2 procent in 2020, 1,6 procent in 2021 en weer 1,2 procent in 2022. “Dat is teleurstellend voor de leden, want die loonstijgingen komen onder het inflatieniveau. In feite gaat men er dus op achteruit”, aldus FNV-bestuurder Henri Janssen. Daarnaast krijgen alle medewerkers een eenmalige vergoeding van 200 euro netto naar rato van het aantal contracturen.

Eerder stoppen met werken

In de nieuwe cao is ook een regeling opgenomen voor eerder stoppen met werken. NS-medewerkers kunnen tot maximaal drie jaar met vervroegd pensioen. Janssen: “Wij zijn blij dat het gelukt is om deze regeling voor alle functies en ongeacht het aantal dienstjaren bij NS te laten gelden. Maar het bedrag dat NS meegeeft aan mensen die eerder stoppen, is te laag. Daarnaast heeft NS als voorwaarde opgenomen dat vervroegd uittreden wel operationeel mogelijk moet zijn, wat de regeling dus weer minder zeker maakt.”

Ook over werkgelegenheid zijn op aandringen van FNV in de nieuwe cao verbeterde afspraken gemaakt. NS biedt tot 2025 een garantie op werk voor iedereen die 11 december 2020 in dienst was. Medewerkers waarvan de baan verdwijnt, krijgen minimaal twee passende functies binnen NS aangeboden. Gedwongen ontslagen zijn voor die periode uitgesloten.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Bonden stemmen in met nieuwe cao van NS | SpoorPro.nl
NS-conducteur, Flirt-trein Stadler, treinstation Tilburg

Bonden stemmen in met nieuwe cao van NS

Een ruime meerderheid van de vakbondsleden die bij NS werken, heeft ingestemd met het laatste cao-bod van de vervoerder. Onder de NS-cao vallen ongeveer 17.000 mensen.

De nieuwe cao gaat met terugwerkende kracht per 1 april 2020 in en loopt tot 1 juli 2022. De lonen gaan in drie stappen omhoog, 1,2 procent in 2020, 1,6 procent in 2021 en weer 1,2 procent in 2022. “Dat is teleurstellend voor de leden, want die loonstijgingen komen onder het inflatieniveau. In feite gaat men er dus op achteruit”, aldus FNV-bestuurder Henri Janssen. Daarnaast krijgen alle medewerkers een eenmalige vergoeding van 200 euro netto naar rato van het aantal contracturen.

Eerder stoppen met werken

In de nieuwe cao is ook een regeling opgenomen voor eerder stoppen met werken. NS-medewerkers kunnen tot maximaal drie jaar met vervroegd pensioen. Janssen: “Wij zijn blij dat het gelukt is om deze regeling voor alle functies en ongeacht het aantal dienstjaren bij NS te laten gelden. Maar het bedrag dat NS meegeeft aan mensen die eerder stoppen, is te laag. Daarnaast heeft NS als voorwaarde opgenomen dat vervroegd uittreden wel operationeel mogelijk moet zijn, wat de regeling dus weer minder zeker maakt.”

Ook over werkgelegenheid zijn op aandringen van FNV in de nieuwe cao verbeterde afspraken gemaakt. NS biedt tot 2025 een garantie op werk voor iedereen die 11 december 2020 in dienst was. Medewerkers waarvan de baan verdwijnt, krijgen minimaal twee passende functies binnen NS aangeboden. Gedwongen ontslagen zijn voor die periode uitgesloten.

Lees ook:

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.