Treinverkeersleider, verkeersleidingspost, Utrecht

ProRail zoekt honderden nieuwe treinverkeersleiders

ProRail is gestart met een wervingscampagne voor treinverkeersleiders. De spoorbeheerder verwacht de komende jaren tachtig tot honderd nieuwe treinverkeersleiders per jaar een baan te kunnen bieden. Onder meer door de vergrijzing van het huidige personeelsbestand en de groei van het treinverkeer dreigt een tekort te ontstaan.

ProRail is op zoek naar zo’n duizend sollicitanten met een mbo-4, havo-, vwo- of hbo-diploma. Dit zijn er zoveel vanwege de pittige opleiding die zo’n negen maanden in beslag neemt. ProRail laat in de wervingscampagne onder meer zien wat het werk inhoudt en wat de rol van een treinverkeersleider is. Hoewel de dienstregeling op het spoor volledig is geautomatiseerd, wordt deze 24 uur per dag gemonitord door zo’n 800 verkeersleiders op twaalf locaties verspreid over heel Nederland.

Incidenten

In het spoornetwerk van ProRail doen zich duizenden incidenten per jaar voor. De treinverkeersleider staat in dat soort situaties voor de uitdaging het treinverkeer zo snel mogelijk te hervatten zonder hierbij de veiligheidseisen uit het oog te verliezen. Verder zijn treinverkeersleiders nauw betrokken bij de voorbereiding op grote evenementen en verantwoordelijk voor de planning en veilige uitvoering van werkzaamheden aan het spoor.

“We willen zo veel mogelijk mensen enthousiast maken voor deze prachtige functie”, vertelt plaatsvervangend ProRail-directeur John Voppen. “Als treinverkeersleider sta je elke dag voor nieuwe uitdagingen. Het is een verantwoordelijke en afwisselende baan. Je krijgt te maken met complexe situaties die je snel moet kunnen oplossen. We zijn dan ook op zoek naar enthousiaste, besluitvaardige mensen met overtuigingskracht, die in staat zijn in een split second beslissingen te nemen.”

Onderwerpen:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “ProRail zoekt honderden nieuwe treinverkeersleiders”

Frans Appel|19.11.19|07:56

gemonitord door zo’n 800 verkeersleiders ???????
of treinverkeersleiders ?

Ach, met behoud van m’n huidige salaris heb ik wel interesse.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.