Schietincident tram, foto: Hollandse Hoogte

Schietincident tram Utrecht: Extra veiligheidsmaatregelen op stations

Bij een schietincident maandag in een tram op het 24 oktoberplein in Utrecht zijn drie mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten negen mensen gewond, waarvan drie ernstig. Politie en de NCTV (Nationaal Coordinator terrorismebestijding en Veiligheid) treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen, meldt NS.

De maatregelen zijn getroffen in overleg tussen politie, NCTV en de NS. Over de aard doen de Nederlandse Spoorwegen geen nadere mededelingen. In de gehele provincie is het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur maandagavond.

Dodelijk slachtoffer

De schietpartij heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag. De Burgemeester van Utrecht meldt in een video verklaring dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Negen mensen raakten gewond, waarvan drie ernstig. De dader is nog voortvluchtig. De politie heeft inmiddels het vermoedelijke vluchtvoertuig, een rode Renault Clio, aangetroffen in Utrecht. Volgens de burgemeester van Utrecht lijkt het er op dat de dader alleen werkte, maar omdat hier geen zekerheid over is, blijft het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen van kracht. Van één verdachte is de identiteit achterhaald en bekendgemaakt.

Kort na de aanslag werd het tramverkeer in de stad voor een deel hervat. Op het traject waar de aanslag plaatsvond werden bussen ingezet. Rond 13.30 uur besloot stadsvervoerder U-OV in overleg met de nood- en hulpdiensten om al het openbaar vervoer in Utrecht alsnog stil te leggen. Of en wanneer het openbaar vervoer weer wordt opgestart is nog niet bekend, meldt U-OV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Schietincident tram Utrecht: Extra veiligheidsmaatregelen op stations | SpoorPro.nl
Schietincident tram, foto: Hollandse Hoogte

Schietincident tram Utrecht: Extra veiligheidsmaatregelen op stations

Bij een schietincident maandag in een tram op het 24 oktoberplein in Utrecht zijn drie mensen om het leven gekomen. Daarnaast raakten negen mensen gewond, waarvan drie ernstig. Politie en de NCTV (Nationaal Coordinator terrorismebestijding en Veiligheid) treffen aanvullende veiligheidsmaatregelen rond station Utrecht CS en de daar aankomende en vertrekkende treinen, meldt NS.

De maatregelen zijn getroffen in overleg tussen politie, NCTV en de NS. Over de aard doen de Nederlandse Spoorwegen geen nadere mededelingen. In de gehele provincie is het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen afgekondigd. Dat duurt in elk geval tot 18.00 uur maandagavond.

Dodelijk slachtoffer

De schietpartij heeft volgens de NCTV vooralsnog alle kenmerken van een terroristische aanslag. De Burgemeester van Utrecht meldt in een video verklaring dat er drie dodelijke slachtoffers zijn gevallen. Negen mensen raakten gewond, waarvan drie ernstig. De dader is nog voortvluchtig. De politie heeft inmiddels het vermoedelijke vluchtvoertuig, een rode Renault Clio, aangetroffen in Utrecht. Volgens de burgemeester van Utrecht lijkt het er op dat de dader alleen werkte, maar omdat hier geen zekerheid over is, blijft het hoogste dreigingsniveau voor terroristische aanslagen van kracht. Van één verdachte is de identiteit achterhaald en bekendgemaakt.

Kort na de aanslag werd het tramverkeer in de stad voor een deel hervat. Op het traject waar de aanslag plaatsvond werden bussen ingezet. Rond 13.30 uur besloot stadsvervoerder U-OV in overleg met de nood- en hulpdiensten om al het openbaar vervoer in Utrecht alsnog stil te leggen. Of en wanneer het openbaar vervoer weer wordt opgestart is nog niet bekend, meldt U-OV.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.