Een spoorwegovergang in de haven van Antwerpen, foto: Infrabel

Infrabel start campagne voor veiligheid op overwegen in havens

De Belgische spoorbeheerder Infrabel heeft de afgelopen dagen campagne gevoerd in het havengebied van Antwerpen om vrachtwagenchauffeurs nog eens extra bewust te maken van de gevaren op en bij spoorwegovergangen. Een groot deel van ongevallen bij overwegen in België vindt plaats in de Antwerpse haven, vaak omdat chauffeurs de veiligheidssignalen bij de overwegen negeren en nog snel even doorrijden.

In het Antwerpse havengebied ligt ruim 1000 kilometer aan spoor en meer dan 200 overwegen, waarvan een groot deel zonder slagbomen. In 2017 telde Infrabel 51 ongevallen bij spoorwegovergangen. Een derde daarvan vond plaats in havengebied. Van de ongevallen in de havens was 84 procent te wijten aan het niet-naleven van chauffeurs van de signalering bij overwegen. Soms kwam dat doordat de seinen niet goed zichtbaar waren, bijvoorbeeld door de laagstaande zon. In andere gevallen zagen de chauffeurs de rode lichten wel, maar besloten ze toch nog even snel over te steken omdat ze haast hadden. Dit jaar waren er tot begin december al elf ongevallen aan overwegen in havengebied.

Schone ruiten en zonnebrillen

Uit cijfers over de periode tussen 2014 en 2017 blijkt dat 87 procent van de ongevallen op overwegen te wijten is aan overtreden van verkeersregels, 11 procent komt door slechte zichtbaarheid en 2 procent door onvoorzichtigheid.

Samen met havenbedrijven en transportvakbonden voerde Infrabel de afgelopen dagen op een ludieke manier actie in het havengebied van Antwerpen, maar wel met een serieuze boodschap. Ze bezochten twee haventerminals waar vrachtwagenchauffeurs de voorruit van hun voertuigen konden laten schoonmaken. Het achterliggende idee was dat met schonere ruiten de overwegen in de havens beter zichtbaar zijn. Verder deelden ze zonnebrillen uit aan chauffeurs, zodat ze bij laagstaande zon geen rood licht meer missen. Daarnaast kregen de chauffeurs via een verkeers- en navigatieapplicatie een waarschuwing op hun telefoon als ze in de buurt van een overweg kwamen.

Extra beveiligingsmaatregelen

Om de veiligheid op overwegen in het Belgische havengebied te vergroten blijft het niet bij een voorlichtingscampagne. Er worden ook concrete maatregelen genomen om een aantal overwegen uit te rusten met extra bellen, lampen en kruisen. Verder heeft de wegbeheerder op sommige plekken dynamische voorsignalering en wegmarkering aangebracht om de overwegen nog meer te laten opvallen. Een werkgroep met daarin Infrabel en andere betrokken partijen buigt zich over verdere initiatieven om de veiligheid te vergroten.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.