Hilversum buitengewoon opsporingsambtenaar ProRail

‘Maak gegevens personen met stationsverbod uitwisselbaar’

Vervoerders, politie en de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat onderzoeken juridische mogelijkheden om persoonsgegevens van individuen met een stations- of verblijfsverbod te kunnen delen. Op dit moment mogen buitengewoon opsporingsambtenaren van verschillende vervoerders dat namelijk niet wegens privacywetgeving. Daardoor is het handhaven van een verbod lastig op stations waar meerdere vervoerders gebruik van maken. 

Buitengewoon opsporingsambtenaren, ook wel BOA’s genoemd, kunnen verblijfsverboden opleggen aan individuen die zich flink misdragen op stations. Het uitwisselen van persoonsgegevens is echter gebonden aan strikte wetgeving. Daardoor mogen BOA’s de gegevens van deze personen niet zomaar delen met beveiligers van andere vervoerders. Dat schrijft staatssecretaris Stientje van Veldhoven van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

“Op dit moment is het mogelijk dat een BOA van een vervoerder een verblijfsverbod voor dat station oplegt, waarvan de BOA van een andere vervoerder geen weet heeft,” schrijft Van Veldhoven. Dat maakt het handhaven van een stationsverbod op stations waar meerdere vervoerders rijden erg lastig. Op station Dordrecht bijvoorbeeld rijden treinen van zowel Arriva als NS. Als een BOA van Arriva iemand een verbod heeft opgelegd, weet het NS-personeel dat niet en kan de persoon alsnog ongemerkt op het station komen.

Informatie delen

Van Veldhoven vindt het daarom ‘wenselijk om informatie over het verbod te kunnen delen met BOA’s van de vervoerders die gebruik maken van hetzelfde traject’. Verschillende partijen zoals vervoerders, politie, de ministeries van Justitie en Veiligheid en Infrastructuur en Waterstaat en samenwerkingsverband decentrale OV-autoriteiten (DOVA) onderzoeken wat er juridisch mogelijk is om deze informatie onderling toch uit te kunnen wisselen.

Van Veldhoven verwijst in haar brief ook naar het regeerakkoord, waarin staat dat informatie over reis- en verblijfsverboden beter tussen de verschillende vervoerders en handhavende instantie moet worden gedeeld, voor de veiligheid van reizigers en personeel.

Voorbeeldprotocol

Er wordt een voorbeeldprotocol uitgewerkt voor het gezamenlijk handhaven op reis- en verblijfsverboden. Een voorwaarde voor de uitwisseling van persoonsgegevens is dat deze haar doel niet voorbij schiet: de informatie-uitwisseling moet in het belang zijn van de veiligheid van reizigers en personeel. Volgens NS zijn er sinds 2015 171 stationsverboden of verblijfsverboden opgelegd.

Lees ook:

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.