Strukton Rail Zweden nieuw managementteam

Strukton Zweden zet in op meer vrouwen in spoorsector

Strukton Rail Zweden wil dat 25 procent van zijn personeel in 2020 uit vrouwen bestaat. “De bevolking van Zweden bestaat voor 50 procent uit vrouwen, dus waarom kan de spoorsector dan niet ook voor de helft uit vrouwen bestaan?” Dat zegt Peter Arozenius, kwaliteit- en arbomanager bij het spoorbedrijf in Zweden. Hij is binnen deze functie verantwoordelijk voor het aantrekken van vrouwelijke werknemers.

Het klassieke beeld van een volledig mannelijke spoorsector begint langzaam te veranderen, doordat bedrijven actief inzetten op het aantrekken van vrouwelijke werknemers. Zo ook bij Strukton in Zweden. In Zweden heeft de overheid zich het doel gesteld dat het personeel van bouwbedrijven in 2030 voor 25 procent uit vrouwen bestaat. Bij Strukton in Zweden doen ze daar nog een schepje bovenop: ze willen datzelfde doel behalen, maar dan tien jaar eerder.

“Dat komt door onze directeur, Robert Röder. Hij zet actief in op het zoeken van vrouwen om functies in ons bedrijf te vullen,” vertelt de Werkomgeving-manager. Het resultaat daarvan is bijvoorbeeld in het management-team te zien. Voorheen zaten er acht mensen in dit team: zeven mannen en een vrouw. Dankzij Röder zijn dat er sinds januari elf, waarvan vijf vrouw zijn.

Sollicitatieproces

Maar dat is niet het enige: ook bij het aantrekken en trainen van nieuwe leidinggevenden wordt actief gezocht naar vrouwen. “Je kunt geen afwachtende houding aannemen,” zegt de manager. Hij geeft als voorbeeld het sollicitatieproces: “Als te weinig vrouwen zich aanmelden, kijk dan hoe dit proces in elkaar steekt. Omdat er veel mannen in het vak zitten, zullen mannen vaak andere mannen aanbevelen. Dus als de procedure hiervan afhankelijk is, zul je altijd meer mannelijke sollicitanten aantrekken.”

Helaas kan Strukton weinig invloed uitoefenen op het aantal vrouwen in andere posities in het bedrijf, zegt Arozenius. “Voor meer uitvoerende functies is het vaak lastiger om vrouwen te vinden. Wat dat betreft zijn we afhankelijk van het schoolsysteem en het aantal meiden die voor een technische opleiding kiest. We hopen dat meiden zich in groten getale voor een technische opleiding aanmelden als zij zien dat in de spoorsector ook vrouwen in topposities werken.”

Diversiteit

Strukton hoopt dat de werkomgeving verbetert door het grotere aandeel vrouwelijke medewerkers en dat op die manier meer diversiteit wordt gestimuleerd. “We willen een betere werkomgeving creëren. We zorgen ervoor dat iedereen gerespecteerd wordt en zichzelf kan zijn, ongeacht geloof, huidskleur of geslacht. Zo zal ons bedrijf een betere afspiegeling zijn van de maatschappij. En hopelijk trekken we hiermee meer vrouwen aan op andere posities. We willen geen ouderwets bedrijf zijn dat alleen maar uit blanke mannen bestaat. Wat ons betreft is Strukton een bedrijf dat de beste mensen aantrekt.”

En daar wordt het bedrijf gewoon beter door: “We hebben de beste mensen nodig om van Strukton een succesvol bedrijf te maken. We plukken de vruchten van hun ervaring en kennis. En dat is niet afhankelijk van geslacht.”

Brute kracht

Er zijn nu ook simpelweg meer mogelijkheden om meer vrouwen aan te nemen. Nog steeds zijn voornamelijk mannen werkzaam in de spoorsector, vertelt de Werkomgeving Manager. “Toen de basis nog lag bij het bouwen van spoor, had je daar brute kracht voor nodig. Ik vergelijk het met de bouwsector: er zijn weinig vrouwelijke metselaars.” Maar het type werkzaamheden verandert: steeds meer gaat via de computer. “En daar heb je geen fysieke kracht voor nodig.”

Arozenius zegt dat er ongetwijfeld mannelijke collega’s bij Strukton werken die moeite hebben met het feit dat het bedrijf meer vrouwen aanneemt. “Ik wil wedden dat er collega’s zijn die hier moeite mee hebben gehad, die het liefst alles hetzelfde hadden gehouden. Het zou naïef zijn om te zeggen dat dat niet zo is.”

Wees dapper

Maar in Zweden laat Strukton zich hierdoor niet tegenhouden: “Je moet ergens beginnen. Je kan er niet alleen maar over blijven praten.” De boodschap aan andere spoorbedrijven en andere onderdelen van Strukton is helder. “Ik zou zeggen: wees niet bang. Wees dapper en grijp de kans. Just go for it!”

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.