Thalys, hogesnelheidstrein

Thalys past dienstregeling aan wegens stakingen Frankrijk

Wegens grootschalige stakingen van het spoorwegpersoneel in Frankrijk past Thalys de dienstregeling van de hogesnelheidstrein volgende maand aan. Dit heeft gevolgen voor het treinverkeer tussen 3 en 15 april. Een aantal treinen rijdt niet. De aanleiding van de stakingen is een ingrijpende reorganisatie bij het Franse spoorwegbedrijf SNCF die president Macron eerder aankondigde.

De aangekondigde stakingen vinden een aantal dagen tussen 3 en 15 april plaats, maar Thalys waarschuwt dat de impact niet alleen tot de stakingsdagen beperkt blijft. Dat komt doordat sommige onderhoudswerkzaamheden dagelijks worden uitgevoerd om veilig te kunnen rijden. Deze vinden onder andere plaats in Franse onderhoudswerkplaatsen. Daardoor daalt het aantal treinen dat Thalys kan inzetten op het algehele traject met 15 procent en daarmee het aantal diensten dat de vervoerder aan kan bieden.

SNCF

Een derde van het personeel van Thalys zijn medewerkers die ter beschikking worden gesteld door de SNCF. Dit personeel doet mogelijk mee met de stakingen. “Deze medewerkers kunnen beroep doen op het stakingsrecht in het kader van de aangekondigde acties in Frankrijk,” zegt Thalys.

De gevolgen zullen ook nog na de stakingen voelbaar zijn omdat niet alle gemiste werkzaamheden in kunnen worden gehaald in de dagen erna. Ook kunnen er na 15 april voor bepaalde treinen geen tickets meer worden gekocht. Dit is een voorzorgsmaatregel voor het geval de stakingen worden verlengd.

Actuele informatie

Reizigers kunnen contact opnemen met het Contact Center Thalys of met het oorspronkelijke verkooppunt om hun ticket gratis om te boeken of hun geld terug te krijgen. Thalys raadt reizigers aan om de website en de Thalys-app in de gaten te houden voor actuele informatie. Alle verbindingen die uitvallen zijn terug te vinden op de site.

De stakingsacties beginnen op 3 april en houden naar verwachting drie maanden aan. Gedurende april, mei en juni staakt het spoorwegpersoneel in heel Frankrijk om de drie dagen twee dagen lang.

Lees ook:

Golf van stakingen bij Franse spoorwegen

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.