Treinstel van Arriva, foto: ProRail

FNV: onderhandelingen cao regionale spoorvervoerders mislukt

De onderhandelingen voor een nieuwe cao voor de werknemers in het multimodaal-vervoer zijn spaak gelopen. Onder deze cao vallen ongeveer duizend werknemers van Arriva en Keolis, zij rijden voornamelijk op het regionale spoor. De FNV eist dat streekvervoerders hun machinisten evenveel betalen als de NS hun machinisten betaald. Het verschil is nu zo’n 10 procent.

Pieter Beuzenberg, eerste onderhandelaar FNV Streekvervoer: “FNV wil de kloof dichten tussen de salarissen van machinisten op het regionale spoor en machinisten op het nationale spoor. Werkgevers willen wel een kleine toeslag geven, maar ze willen de verschillen niet blijvend overbruggen. We willen geen concurrentie op arbeidsvoorwaarden op het spoor in Nederland. Gelijk loon voor gelijk werk.”

Overstappen

Regionale spoorvervoerders creëren hun eigen probleem, volgens de FNV. Als machinisten de kans krijgen, stappen ze over op NS. Beuzenberg: “Op het regionale spoor staan treinen stil, omdat er geen personeel voorhanden is. Je zou denken dat de regionale vervoerders die uittocht naar NS willen indammen. Niets blijkt minder waar.”

De werkgevers hebben formeel geen eindbod op tafel gelegd, maar alleen een laatste stand van zaken geformuleerd. Hierop heeft FNV laten weten uitonderhandeld te zijn. De vakbond gaat zijn leden raadplegen. Acties zijn niet uitgesloten, aldus de bond.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.