Jordi Fiering, leerling, Machinisten-opleiding, STC

Open dagen bij machinistenopleiding in Rotterdam

Het Scheepvaart en Transport College houdt vrijdag en zaterdag open dagen. Tijdens deze open dagen kunnen jongeren zich bij de locatie Soerweg in Rotterdam onder andere laten informeren over mbo-opleiding Machinist Railvervoer. Deze voltijd mbo-opleiding op niveau 3 duurt twee jaar en bereidt jongeren voor op een baan als Machinist Volledig Bevoegd.

Spoorvervoerders zoals DB Cargo en NS zijn aanwezig om de potentiële studenten te voorzien van informatie over stageplaatsen en kansen op een baan.

Jonge treinmachinisten

Als gevolg van de vergrijzing stijgt de vraag naar jonge treinmachinisten. Het Scheepvaart en Transport College startte in 2012 als eerste opleider in Nederland met de mbo-opleiding Machinist Railvervoer. De afgelopen jaren gingen telkens twee volle klassen mbo’ers van start. Op verzoek van landelijke vervoerders maakt het STC zich sterk om komend jaar te starten met een derde klas. Om dit te bereiken werkt het STC nauw samen met verschillende vervoerders.

Ieder jaar melden zo’n honderd potentiële machinisten zich bij het Scheepvaart en Transport College. Na een pittige psychologische en medische keuring gaan er uiteindelijk zo’n vijftig bij het STC van start met hun tweejarige voltijdopleiding. Vrijwel alle mbo’ers die hun opleiding afronden hebben direct daarna een baan.

Stageplaatsen

“We merken dat de vergrijzing nu echt toeslaat en dat alle vervoerders dringend behoefte hebben aan nieuwe, goed opgeleide machinisten. Wij zien ook dat het aantal stagplaatsen fors hoger is dan het aantal jongeren dat bij ons de opleiding volgt. Dit waren voor ons de aanleidingen om te kijken of het mogelijk is komend jaar te starten met een extra klas Machinisten Railvervoer. Wij zijn in overleg met vervoerders om te kijken hoe we deze extra klas kunnen werven”, aldus Maike Kooijman, projectmanager Rail bij het STC. “De vooruitzichten zijn op zich goed. Er hebben zich nu al fors meer studenten aangemeld dan vorig jaar.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.