Machinist, bok (foto: NS)

NS stapt naar rechter vanwege geplande staking VVMC

NS is naar de rechtbank gestapt om de voorgenomen staking van de vakbond VVMC op vrijdag te laten toetsen aan het stakingsrecht. De spoorvervoerder vindt de staking namelijk disproportioneel en verwacht vanwege de feestdagen dit weekend grote impact. De vakbond heeft deze week medewerkers opgeroepen om het werk op vrijdag neer te leggen, als protest tegen de ‘vaste trajecten’ die het NS-personeel moet afleggen in de nieuwe dienstroosters. 

De rechter in Breda buigt zich donderdagmiddag over de vraag of de staking wel door mag gaan. Als de rechter de staking niet tegenhoudt, is het de verwachting dat machinisten en hoofdconducteurs van de standplaatsen Amsterdam, Rotterdam en Hoofddorp vrijdagochtend tot 11.00 het werk neerleggen, omdat ze ontevreden zijn over het gebrek aan afwisseling in de nieuwe werkpakketten van NS.

Verbeteringen

NS is van mening dat door deze staking teveel hinder veroorzaakt zal worden. De vervoerder erkent dat medewerkers momenteel niet tevreden zijn over de dienstroosters, maar vindt de staking te voorbarig en niet in verhouding met het feit dat NS nog steeds bezig is met het aanbrengen van verbeteringen in de roosters. Daarom wil de spoorvervoerder dat een rechter de aangekondigde staking toetst aan het stakingsrecht.

De staking van de machinisten volgt op een ultimatieve brief die de VVMC op 8 december naar de directie van NSR stuurde. De vakbond waarschuwde de NS in die brief voor acties wanneer de directie niet voor 18 december zou reageren en die deadline zou NS niet hebben gehaald. De spoorvervoerder vindt de geplande staking echter te voorbarig. “NS is hard aan het werk om voor meer variatie te zorgen. Hier zijn wij over in gesprek met onze collega’s, de medezeggenschap en de vakbonden.” Ook zou de vervoerder de vakbond voor overleg hebben uitgenodigd.

Lees ook: Vakbond vraagt NS-personeel te staken vanwege vaste trajecten

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Inge Jacobs

Inge is redacteur van SpoorPro en vaste redacteur van OVPro, het vakblad voor OV-professionals.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.