NMBS, trein

Belgische spoorvakbond boos op NMBS over opzegtermijn machinisten

De Belgische spoorbond ASTB ligt in de clinch met spoorvervoerder NMBS over de opzegtermijn van machinisten. Machinisten die minder dan een jaar in dienst zijn en van werkgever willen veranderen, moeten niet langer een maand maar een heel jaar aan het werk blijven. De NMBS wil hiermee de uitstroom van treinpersoneel tegengaan. Volgens de ASTB verlaten veel jonge treinbestuurders NMBS al binnen vijf jaar na hun aanstelling. Volgens de spoorvakbond  doet de spoorvervoerder er beter aan om de arbeidsomstandigheden van de machinisten te verbeteren, in plaats van zo’n ‘radicale maatregel’ in te stellen.

De spoorvakbond begrijpt dat er financiële maatregelen nodig zijn om de NMBS ‘terug op het juiste spoor te brengen’, maar stelt de doeltreffendheid van deze radicale maatregel ernstig in twijfel. “Er was ongetwijfeld wel genoeg ruimte voor een iets meer progressieve benadering”, aldus de spoorvakbond.

Concurrerende spoorvervoerders

De NMBS geeft elke machinist een opleiding van 15 maanden die 45.000 euro kost. De spoorvervoerder is bang dat ze deze investering kwijtraakt.

 De vakbond ziet meer heil in het verhogen van het salaris van de machinisten en wil dat er meer oog is voor de ‘psychologische druk die op hun schouders rust’.

De vakbond verwacht dat dit ervoor zal er voor zorgen dat de treinbestuurders minder snel naar concurrerende spoorvervoerders overstappen, zoals DB Schenker of Crossrail. 


“Deze maatregel wordt toegevoegd aan een steeds langer wordende lijst van opgedrongen verplichtingen en versterkt de negatieve psychologische impact ervan op het Rijdend Personeel.”

Zo zouden de regels voortdurend wijzigen, zijn er verschillende veranderingen in de verkeersleidingsposten, worden de medische controles steeds strenger, zijn de evaluaties met directe impact op het salaris te subjectief en is er sprake van onmenselijk wisselende uurroosters.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.