Werkzaamheden, spoor, bedrijfsspooraansluiting, SABIC, chemisch bedrijf

FNV Spoor voert actie voor verlenging cao-akkoord railinfra

Ongeveer honderd spoorwerkers uit het hele land gaan donderdagavond actievoeren bij het FNV-kantoor in Utrecht. Volgens FNV gaat het om een ‘ludieke actie’ om te eisen dat de cao railinfra, die sinds juli 2014 is verlopen, snel wordt verlengd. Het cao-overleg is in april van dit jaar opgeschort omdat de onderhandelingen tussen FNV en de spooraannemers moeizaam verliep. Donderdagavond worden deze cao-onderhandelingen weer hervat. Onder de cao Railinfra vallen ongeveer vierduizend werknemers.

FNV kondigde eerder via een persbericht aan bij VolkerRail in Vianen actie te gaan voeren, maar besloot vanwege veiligheidstechnische overwegingen de acties naar het FNV kantoor te verplaatsen. Opvallend was dat er gekozen was om specifiek bij VolkerRail te gaan actievoeren, terwijl het om de cao voor alle spooraannemers gaat.

Charles Verheyen, secretaris van de vakgroep Railinfra van Bouwend Nederland: “Wij zijn blij dat we na een half jaar het cao-overleg weer hervatten. De bonden en de werkgevers staan op een aantal punten ver van elkaar af, zoals het salaris, de modernisering van de cao en de pensioenen. Het is goed dat we weer met elkaar in gesprek gaan.” Bouwend Nederland, waarbij Dura Vermeer, BAM Rail en VolkerRail zijn aangesloten, zit samen met Strukton bij de overleggen met de bonden.

Acties

Volgens FNV Spoor hebben de spooraanemers tot nu toe in hun cao-voorstellen alleen nog maar verslechteringen voorgesteld zonder daar iets tegenover te stellen. “De werkgevers willen de bestaande afspraken rond arbeidstijden uit de cao halen en zich alleen nog conformeren aan de Arbeidstijdenwet. Ook willen zij tien ATV-dagen van de binnendienstmedewerkers schrappen. Teunissen: “We willen best met werkgevers praten over modernisering van de cao, maar dat vergt tijd. En ondertussen zitten vierduizend werknemers al veel te lang zonder cao.”

Mocht er niet snel een cao-akkoord komen, dan sluit FNV Spoor niet uit dat de werknemers overgaan tot hardere acties en wellicht stakingen om de druk op werkgevers op te voeren. Veronika Teunissen, cao-onderhandelaar bij FNV Spoor: “Onze leden willen dat er snel een cao-akkoord komt met een gepaste loonsverhoging en afspraken over de pensioenregeling.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “FNV Spoor voert actie voor verlenging cao-akkoord railinfra”

Willy Kersten|15.10.15|13:24

Al 15 maanden is de cao Railinfra verlopen.
Wij vragen niet veel, slechts…
– verlenging van onze cao op korte termijn;
– met daarin verwerkt een gepaste loonsverhoging;
– een afspraak over ons pensioen, die zo dicht mogelijk bij de afspraken ligt, die sociale partners voor de werknemers, die onder de Sociale Eenheid NS vallen, overeengekomen zijn;
– afspraken opnemen in de cao, die voortvloeien uit het “Sociaal Akkoord”.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.