NMBS, trein

Treinen uit Nederland kunnen grens over ondanks Belgische spoorstaking

De op handen zijnde spoorstaking in België heeft geen nadelige gevolgen voor Nederlandse treinen die de grens overgaan. Dat zegt NS-woordvoerder Eric Trinthamer desgevraagd. Vanaf 18 juni staken in België de machinisten iedere zaterdag, zeven weken lang. Ondernemers en horeca-eigenaren in de Vlaamse kuststreken vrezen groot omzetverlies vanwege wegblijvende dagjesmensen.

“Treinen uit Nederland zoals de Thalys of de Intercity Brussel kunnen gewoon doorrijden in België, daar zijn afspraken over gemaakt”, zegt Trinthamer. “Reizigers die verder België in willen en overstappen op treinen van de NMBS (De Belgische Spoorwegen) krijgen mogelijk wél te maken met vertragingen.”

Werkomstandigheden

De staking is een initiatief van het Autonoom Syndicaat van Treinbestuurders (ASTB), een niet-erkende vakbond. De vakbond heeft personeel opgeroepen om vanaf 18 juli elke zaterdag tot eind augustus het werk neer te leggen. De organisatie hoopt daarmee betere loonvoorwaarden en werkomstandigheden af te dwingen.

NMBS laat in een persbericht weten dat “de actie van het ASTB opnieuw het imago van NMBS en het spoorverkeer zal beschadigen, wat spijtig is gezien de dagelijkse inspanningen van het personeel om bijvoorbeeld de stiptheid sinds begin 2014 daadwerkelijk te verbeteren”. Het ASTB vertegenwoordigt naar eigen zeggen eenderde van de 3.800 treinbestuurders.

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.