STC reikt 100ste MBO-diploma machinist railvervoer uit

Het Scheepvaart en Transport College (STC) heeft deze week het honderdste MBO-diploma Machinist Railvervoer uitgereikt. De honderdste gediplomeerde maakt deel uit van de derde lichting mbo’ers die de opleiding heeft afgerond. Bij de uitreiking waren vertegenwoordigers van verschillende railbedrijven aanwezig.

Het honderdste diploma ging naar de 19-jarige Lianne van Enkhuizen. Voor de gelegenheid kreeg ze het certificaat uit handen van Hellen van Dongen, directeur Openbaar Vervoer en Spoor van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Schoolgenoot Ivo Laeven (23) kreeg ook een prijs: hij was de beste leerling van deze jaargang.

De mbo’ers hebben in twee jaar hun diploma en hun machinistenkwalificatie gehaald. De wettelijk verplichte examens van de Stichting Veiligheid & Vakmanschap Railvervoer (VVRV) maken deel uit van de opleiding. De mbo’ers kunnen na het behalen van hun diploma aan de slag bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemersbedrijf.

Spoorsector

Het STC is in 2011 als eerste opleider in Nederland gestart met de mbo-opleiding Machinist Railvervoer. Voor die tijd bestond er geen opleiding op mbo-niveau voor machinisten en werden zij opgeleid door de spoorsector zelf. Ook het ROC van Amsterdam biedt inmiddels een dergelijke opleiding.

De opleiding van het STC duurt twee jaar, is in overleg met de spoorsector ontwikkeld en voldoet aan alle eisen die het ministerie van Onderwijs stelt aan mbo-opleidingen. Het STC is met de opleiding gestart omdat railvervoerders dringend behoefte hadden aan de instroom van jonge machinisten. Dit wordt met name veroorzaakt door vergrijzing in de railsector.

Theorie en praktijk

De opleiding trekt deelnemers uit het hele land. Er is tijdens de tweejarige opleiding aandacht voor zowel theorie als praktijk. In totaal lopen de deelnemers dertig weken stage bij verschillende railvervoerders.

Voor geïnteresseerden organiseert het STC op woensdag 15 juli een extra bijeenkomst. Tussen 10 en 12 uur geven docenten voorlichting en is het mogelijk aan te melden voor de opleiding. Locatie is Soerweg 31 in Rotterdam.

Auteur: Redactie

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.