Conducteur NS

Akkoord over nieuwe cao personeel NS

Na een marathonsessie van 25 uur onderhandelen heeft FNV Spoor donderdag een cao-onderhandelingsresultaat bereikt met NS. Over een periode van 29 maanden in krijgen de medewerkers er in totaal vijf procent loon bij. Onder de nieuwe cao vallen ongeveer 16.000 NS-medewerkers: machinisten, conducteurs, servicepersoneel, monteurs en kantoorpersoneel.

Dit gebeurt in stappen: vanaf 2 mei 2015 komt er met terugwerkende kracht één procent bij, per 1 jan 2016 krijgen de werknemers twee procent loonsverhoging en per 1 jan 2017 nog eens twee procent.

Werkzekerheid

Verder is een maximale fiscale reparatie van de pensioenen afgesproken en geldt een werkzekerheidsgarantie tot en met januari 2019. “Ook komt er een studie binnen NS naar de jeugdlonen, om deze mogelijk te verhogen. Momenteel verdient een 18-jarige namelijk 350 euro minder dan een 23 jarige voor hetzelfde werk”, zegt cao-onderhandelaar Huub van den Dungen van FNV Spoor.

In navolging van de participatiewet van Klijnsma heeft NS toegezegd tussen 2015 en 2017 tweehonderd mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te plaatsen in duurzame arbeidsplaatsen. Tot slot zijn een aantal inperkingen die NS had voorgesteld ten aanzien van verlofrechten en ouderen van tafel gegaan. Oudere werknemers behouden hun ouderendagen. “Al met al een mooi resultaat”, vindt Van den Dungen.

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.